Панел дискусија о страдању српске дjеце у нацистичким логорима у Норвешкој

Документарно – играни филм  „33 анђела“ и страдање српске дjеце у нацистичким логорима у Норвешкој за вријеме Другог свјетског рата, били су тема панел дискусије која је одржана вечерас у Културном центру Градишка.

Бранко Гајић један је од 33 „анђела“ о којем говори истоимени филм који се тренутно снима на локацији Градишке, Дубице и Градине. Ова потресна прича говори о страдању српске дјеце која су током Другог свјетског рата из логора “Јасеновац” и “Старо сајмиште” послата у логоре у Норвешку. Најмлађи међу њима имао је само 10 година.

Божидару Гајићу Бранко је био стриц. Имао је 16 година када је одведен у логор одакле је послат за Норвешку.

„У Норвешкој је радио у нељудским условима и добио је упалу плућа. Пошто фашисти нису хтјели да хране и лијече таквог радника, угушили су га. Он је био потпно невина жртва, само зато јер је био Србин, православац“, рекао је Гајић.

Истраживањима шта се дешавало у логорима у Норвешкој историчари су дошли до податка да је број жртава био много већи од 33.

Милка Кајганић, виктимолог из Швајцарске истакла је да се на анализама спискова радило даноноћно. „Била сам у Државном архиву Хрватске и дошли смо до податка и бројке од 177 имена дјеце. Та бројка није коначна. Радимо даље на упоредби података из усташког архива и Државног архива Норвешке“, рекла је Кајганић.

177 српске дјеце из својих кућа у селима Поткозарја, Баније и Кордуна спроведени су у усташке логоре на територији НДХ, а потом су са породицама спроведени у Норвешку као робови на градњи пута ка граници са Финском.

Јоханес Солберг, норвешки теолог каже да се филмом „33 анђела“ жели промијенити мишљење код Норвежана да су у логорима били комунистички партизани. „Када пошаљете дјецу да раде у логорима до смрти то нема никакве везе са војницима у униформама“, нагласио је Солберг.

Он је изразио наду да ће овај посао који они сад раде само потаћи даља истраживања.

Снимање филма од великог је значаја како за српску тако и за норвешку јавност. Јер и једни и други заслужују знати прави истину.

Бранко Димовић Димевски, аутор пројекта и продуцент филма сматра да ће дио неправде бити исправљен. Потомци логораша осим учешћа у филму дали су израдити велики крст који је освештан и који ће  80 година послије Дугог свјетског рата бити однесен у Норвешку гдје ће представљати достојно обиљежје страдалима.

У реализацију пројекта, документарно –играног филма  „33 Анђела“ укључиће се и Завичајни музеј Градишка.

Бојан Вујчић, директор Завичајног музеја Градишка рекао је да је Музеју познато име Славко Бакић из Бистрице који је преживио логор у Норвешкој гдје је писао дневник који је данас дио архивске грађе Музеја и биће на располагању екипи филма.

Играни кадрови филма  “33 анђела” снимаће се  до 29. јуна у Републици Српској. Затим потомци и филмска екипа путују у Пољску и Норвешку гдје настављају снимање.

Г.В.

 

 

Share With:
Open

close button