Facebook
YouTube
Instagram
Топ листа

Топ листа за 10.12.2022.
Партнери
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Документа

Градишке новине

Око 11 милиона КМ за лијекове за ријетке болести

Фонд здравственог осигурања Републике Српске покренуо је отворени поступак за набавку посебног програма лијекова за ријетке болести за наредну годину, а вриједност набавке је око 11 милиона КМ са ПДВ-ом.

За наредну годину планирана је набавка девет лијекова за осам ријетких обољења, међу којима су цистична фиброза, Помпеова болест, мукополисахаридоза тип два и четири, Гошеова болест тип један, Гошеова болест тип један или три, Хантеров синдром, Моркио А синдром, као и лијек за лијечење акутних напада ангиоедема.

– С обзиром на то да потписани уговори за ову годину истичу у јануару наредне године, ФЗО је већ сада покренуо нову процедуру да би се правовремено обезбиједили лијекови за ове ријетке болести и за 2023. На овај начин у Српској се обезбјеђује континуитет доступности неких од најсавременијих доступних лијекова за обољеле од ријетких болести – саопштено је из ФЗО.

Ријеч је, како наводе из ФЗО, углавном о изузетно скупим лијековима, па трошак за обољеле од цистичне фиброзе годишње износи више од шест милиона КМ.

– Вјерујемо да ће бити заинтересованих добављача који испуњавају све потребне критеријуме у складу са Законом о јавним набавкама БиХ, те да ће набавка бити успјешно реализована у предвиђеним роковима. ФЗО настоји да у оквиру расположивих средстава осигураницима обезбиједи што већи број нових лијекова, нарочито за најугроженије категорије – наводе из Фонда.

ФЗО је у јулу потписао уговоре са добављачима о набавци лијекова за ријетке болести за ову годину, односно за шест мјесеци ове године, а набављени лијекови се испоручују Универзитетском клиничком центру /УКЦ/ Српске и доступни су пацијентима који имају одговарајуће медицинске индикације да их примају.

Потребе за лијековима за ријетка обољења, у складу са Законом о обавезном здравственом осигурању Српске предлаже УКЦ, односно Комисија за ријетке болести, док Програм лијекова доноси Фонд уз сагласност ресорног министарства.

ФЗО низ година обољелима од ријетких болести у потпуности финансира лијекове и друга права из здравственог осигурања, а сада су им доступне неке од најновијих и најефикаснијих терапија у свијету, које до ове године осигураницима нису биле доступне у оквиру обавезног здравственог осигурања.

– Њихова набавка и финансирање је омогућено захваљујући ранијим допунама Закона о здравственом осигурању, на основу иницијативе садашњег предсједника Српске Милорада Додика. Ова област уређена је сада и новим Законом о обавезном здравственом осигурању Републике Српске – појаснили су из ФЗО.

РТРС

Share With:
Open

close button