Окљеша: Кризни центар у Градшци професионално поступио након првог случаја афричке куге код свиња

Кризни центар за контролу афричке куге свиња града Градишка професионално је приступио активностима и ангажовао све потребне и расположиве снаге како би ставили под контролу прво жариште ове заразне болести код свиња на територији своје локалне заједнице, изјавила помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, за ресор ветеринарства, Драгана Окљеша.

Окљеша је данас у Градишци, заједно са представницима Републичког кризног центра за контролу афричке куге свиња, одржала састанак са члановима локалног Кризног центра, након што је јуче од стране Ветеринарског института „Васо Бутозан“ потврђена зараза афричком кугом на фарми Стефана Ћутила у мјесној заједници Ровине.

Она је навела да су у Републици Српској до сада регистрована 193 жаришта афричке куге свиња и еутаназирано 9.337 животиња, те нагласила да је спровођење биосигурносних мјера и дезинфекције на пољопривредним имањима једини начин борбе против ширења заразе.

„Свиње морају да се држе затворене у објектима фарми, како би се спријечио контакт са дивљим свињама. Неопходно је поставити дезинфекционе баријере на улазе у објекте за држање свиња, а битно је да буде дезинфикована и обућу која се користи на фармама“, појаснила је Окљеша.

Она је нагласила да Републички кризни центар стоји на располагању локалном Кризном центру, те да је на састанку детаљно договорен ходограм свих активности на спријечавању ширења афричке куге свиња на подручју Градишке.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић рекао је да је направљен детаљан план активности како да се изолује фарма у Ровинама на којој је потврђена афричка куга свиња и спријечи ширење заразе, те план безбједног уклањања и еутаназије свих свиња са поменуте фарме.

Он је појаснио да је ријеч о фарми са 373 свиње тежине од 60 до 70 килограма, на којој се није појавило угинуће животиња него је након симптома болести једна свиња еутаназирана ради узроковања, на који начин је и утврђено присуство заразе.

И Аџић је апеловао на узгајиваче свиња на подручју Градишке да максимално примјењују прописане мјере заштите од заразе афричком кугом и додао да су сва упутства фармерима доставили у писаној форми.

„Потребна је велика доза озбиљности свих јер би сличан сценарио као у Семберији био погубан за сточни фонд Градишке и Републике Српске“, нагласио је Аџић.

М.Малешевић

Share With:
Open

close button