Од понедјељка на снази јединствен ТАГ систем наплате путарина у Српској и ФБиХ

Јавно предузеће Аутопутеви Републике Српске и Аутоцесте ФБиХ потписали су меморандум о увезивању система електронске наплате путарине кориштењем ТАГ уређаја у оба ентитета.

Мирко Рогић, в.д. извршни директор за управљање и одржавање Аутоцеста ФБиХ казао је за портал Кликс да би систем требало да буде у функцији од 19. јуна.

– Корисници ће моћи на територију цијеле БиХ пролазити кроз наплатне рампе, без заустављања, плаћајући путарину бесконтактно кориштењем личног ТАГ уређаја. То значи да ће наши корисници електронске наплате плаћати путарину на наплатној рампи на којима управљају Аутопутеви Српске и обрнуто – наводи Рогић.

Рогић каже да су почетком године на иницијативу Управа двају управљача аутопутева у Босни и Херцеговини почели разговори о увезивању система електронске наплате путарине те да је заједнички интерес био усмјерен на олакшање кориштења аутопутева у БиХ.

Он истиче да ће трошкови за кориснике остати исти јер се ради о ТАГ-овима истог типа, само што ће корисници имати инсталирана два рачуна на једном ТАГ уређају гдје ће један бити намијењен за регистрацију пролаза на дијелу ФБиХ, а други на дијелу Српске, при чему ће се вршити аутоматско наплаћивање у корист једног или другог јавног предузећа.

Наглашава да ће корист од примјене овог споразума бити највидљивији током љетне сезоне када највећи број туриста пролази кроз БиХ, гдје их на непуних 240 километра аутопутева чека 23 наплатна мјеста.

– Очекујемо да ће се јединственим системом наплате повећати безбједност у саобраћу и да ће се смањити гужве на аутопутевима. Предност за грађане је што неће морати у шпици сезоне чекати у колонама и што ће брже стизати до жељене дестинације – казао је Рогић.

Рогић је најавио и да је у плану проширење пројекта на земље регије и то најприје са Хрватском и Србијом.

РТРС

Share With:
Open

close button