Facebook
YouTube
Instagram
Топ листа

ТОП ЛИСТА ЗА 25.3.2023.
Партнери
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Документа

Градишке новине
ОД ПОДГРАДАЧКЕ МАЧКЕ ДО ЊЕМАЧКЕ Драгоја успјешно опонаша животиње, а овако се забављао на радном мјесту (ФОТО)

Када Драгоја Гиговић, пензионисани шумарски радник, заузме бусију иза дебелог храста, букве или јелике, када се прикрије у природи и почне опонашати птице, срне, зечеве, фазане и друге дивље животиње, на њихов одговор не чека дуго.

Жуне, славуји, вране, свраке и друге птице полете му, тада, у сусрет. Драгоја на исти начин надмудрује лисице, фазане, па чак и вукове. Кликтање жуне и мукање козорога, клепетање крилима младих фазана, пој славуја у рано прољеће, Драгојине су најчешће имитације.

Научио је то радећи у козарским шумама, готово цијели радни вијек.

– Животиње сам опонашао и у дјетињству јер код нас је одувијек било много птица и других дивљих животиња. Шуме су велике, природа богата. Подградчани иду на спавање и буде се уз цвркут птица, оглашавање срндаћа, лисица, фазана… Слушајући животињски пјев и њихове гласове, и ја сам давно одлучио да их опонашам, да им се придружим.

Тако је причао Драгоја, на Данима зиме у Горњим Подградцима, гдје су се окупиле многе његове компшије. Било је и неколико штандова које су поставиле његове бивше колеге, шумари. Они Драгоју упорно запиткују о птицама, траже да их опонаша, гласно, сви да чују. Он се мало нећка, правда се да је у пензији, да је изгубио добар глас, да није више у кондицији за опонашање шумских животиња. Ипак, видјевши новинарску екипу, попустио је.

– Када сам на кратко, отишао у Њемачку, да тамо радим и зарадим за старе дане, нисам одолио а да се са њима мало не поиграм. Ако не познајме њемачки језик, моје опонашање је ипак универзално. Тако сам, колеге на послу, Нијемце, Аустријанце, Турке и остале, на свој начин, довео у заблуду. У погону сам опонашао мачку, и то мачора у фебруару када је његов нагон за парењем големи, а мој послодавац, неколико дана је претраживао је фабрички погон да би пронашли и избацили мачку. Они траже, па када закључе да ту нема мачка, да им се све само причинило, а ја опет, сакријем лице, закренем се у старну, па фркнем. Опет, ето ти луднице. Они траже а ја радим и гледам своја посла.

Тако прича Драгоја, слика ријечима, па се грохотом смије. Засмијао је и друге, мада неки у близини нису ни чули о чему говори. Подградчани већ одавно знају о чему Драгоја прича групи знатижељника. Али, смијех је заразан, па се тако сви смију, и Драгоја, новинари, а са њима и сви остали. И опет се Драгоја враћа на причу о Њемачкој и мачку. Да утврди градиво, да подупла сјећање на гастарбајтерске дане.

– Ја само фркнем, као љути подградачки мачор, у фебруару, онако, кришом то урадим, да ме чују а не виде, па наставим свој посао. Они се поломише да мачка пронађу и избаце… Неколико дана касније, Шваби сам открио. Послије је он са мном долазио у Подградце. Ишли смо и на Мраковицу, водио сам га тамо. Причао сам му о Другом свјетском рату, Нијемцима и партизанима али он, као да ништа не разумије, само пита, гдје мачка, Драгоја мачка… Тако је понављао, неколико пута. Ја одговорио, нема мачка, спава у пилани.

Драгоја је у Подградцима познат управо по вјештини, умијећу вјерног опонашања животиња. Многи га на то подстичу, нарочито у кафани, на слављима или другим окупљанима. Ловци ме, каже, тјерају, да им призивам лисице и вукове, фазане, зечеве… али ја то не радим. Ја сам на страни животиња а ловци, ако су способни, нека се боре. Они имају псе и пушке.

Извор:Српскаинфо / М.Пилиповић

Share With:
Open

close button