Одржан штрајк упозорења запослених у правосудним институцијама

Радници запослени у правосудним институцијама Републике Српске одржали су данас једночасовни штрајк упозорења ради унапређења свог материјалног положаја у односу на носиоце правосудних функција.

Предсједник Синдиката правосуђа Републике Српске Синиша Петровић рекао је у Источном Сарајеву да радници желе да се њихова права изједначе са правима носилаца правосудних функција о питању накнада за топли оброк, минули стаж и регрес, као и да на овај начин желе да скрену пажњу да су по том питању дискриминисани.

Као један од основних разлога за данашњи једночасовни штрајк упозорења, Петровић је навео споразум који је претходни синдикат правосуђа са осталим синдикатима у Српској потписао са Владом о повећањима плата за све запослене, којим је предвиђено да у другом кварталу ове године дође до још једног повећања на основу анализе повећања трошкова живота, инфлације и пуњења буџета.

Предсједник Синдикалне организације Окружног суда Бањалука Данијела Божић рекла је новинарима у Бањалуци да је штрајк упозорења одржан у судовима, тужилаштвима, казнено-поправним заводима, Судској полицији и Правобранилаштву Српске од 11.00 до 12.00 часова.

Она је навела да су да тим краћим прекидом рада жељели да укажу на то да је њихов положај незадовољавајући и да су, како је рекла, дискриминисани.

Извор: РТРС

Share With: