Одобрено клање и транспорт свиња, мјере ступају на снагу током седмице (ВИДЕО)

Након што је претходних дана Експертски тим за сузбијање афричке куге свиња одобрио да се, у подручјима гдје је утврђена појава ове болести, омогући клање и транспорт свиња уз строги ветеринарски надзор, свињогојци у Лијевчу пољу су охрабрени. Мјере  би, према најавама из надлежних институција, на снагу требало да ступе током ове седмице.

„Експертски тим је разумио ситуацију која је снашла и свињогојце и домаћу економију, те очекујемо да ћемо се, уз одговорно понашање узгајивача свиња и примјену свих сигурносних мјера, изборити са овом пошасти, сада већ са оптимизом истичу у Удружења узгајивача свиња РС.

Клање и транспорт биће дозвољени након врло обимног узорковања свиња, додаје Маљчић, свјестан да је то у оваквим околностима неминовно. Потражња за свињетином је у међувремену опала. У односу на Семберију, гдје је због наглог ширења афричке куге свиња сточни фонд и више него преполовљен, у Лијевчу, сматра Маљчић, ситуација није забрињавајућа.

Али јесте, када је у питању тов свиња, додаје.

 Домаћи свињогојци очекују да ће сви фармери код којих је извршена еутаназија свиња бити обештећени исплатом средстава са нивоа републичких институција, те апелују на ресорно БХ министарство да, по узору на контролу домаћег меса, обавежу надлежне службе на 100-тни преглед свињских полутки које се увозе на домаће тржиште.

Сања Т.

Share With:
Open

close button