Facebook
YouTube
Instagram
Топ листа

ТОП ЛИСТА ЗА 1.4.2023.
Партнери
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Документа

Градишке новине
“Ови колачи су да човјек прсте полиже” Жене из Подградаца припремају одличне посластице (ФОТО)

На прошлонедјељној манифестацији „Зима у Подградцима“, жене из овог поткозарког краја показале су изузетно знање и вјештину у припремању колача, по традиционалним рецептима. Бресквице, медењаци, штрудле, резани колачи, са јабукама, пите, крофнице, колачи у калупима и са машином… Дугачак је списак назива посластица које помињу вриједне и маштовите Подградчанке.

Ови колачи са машином и у калупе су од давнина, подсјећа Зора Јерић и објашњава начин припреме.

– Те колаче су давно припремали наши стари. Они су, баш из нашег дјетињства, али и дјетињства старијих од нас. Послије замијешаног тијеста, пуне се метални калупи у различитим облицима, али не до врха, јер током печења они надођу, због квасца. Послије печења и посипања ситним мљевеним шећером, остављају се да одстоје. За разлику од модерних рецептура и колача, ови из калупа, што дуже одстоје, више дана, све су мекши и бољи – испричала нам је Зора Јерић која је, заједно са Данијелом Татић и Јелом Прпош припремила цијелу палету сочних колача.

Посјетиоци загледају, чуде се, хвале куварице. Ови колачи су да човјек прсте полиже. Ту се ни мрва не баца, кажу посјетиоци одајући почаст и признање овим женама.

Колачи са машином, тако се каже, објашњавају Данијела и Јела, праве се помоћу машине, идентичне за мљевењење меса. Разлика је у ножу на врху, и изрезаним отворима кроз које излазе колачи. То је трака коју сијечемо на одговарајуће дужине.

– Некада су наше мајке и баке, ове, као колаче из калупа, мијешале и стављале у кутије, најчешће од ципела, наравно нове и уредне, па држале на ормару, поред дуња и јабука. Чекале су да воће пожути, а колачи, како су говориле, отпусте или омекшају – причају вриједне Подградчанке.

Оне током дана раде у предузећима, имају много обавеза на другим пословима, али навече или у нерадне дане, припремају ове посластице.

– Када погледам ове колаче, очи су ми гладне, вели Драгоја Гиговић, мјештанин Горњих Подградаца описујући колаче, поредане у овале, здјелице и на тацнама.

У другој групи, поред штанда са Зориним, Данијелиним и Јелиним колачима, су Бојана Панић, Мира Зрнић, Брана Шобота, Ранка Панић, Маринела Кукић, Мирела Гиговић, Марица Шмитран, Адријана Кукић и Драга Панић.

– Све код нас је домаће. Ту су кукуруза, погача, штрудле, пите, орасњаци, чупавци, кифлице, облатне… Не знам ни сама, али свега има. Подградчанке су вриједне, њима ништа није тешко, а посла има цијелог дана. Многе из наше групе раде у предузећима, али није тешко, када се укаже прилика или потреба, остану до јутра и припремају колаче. То је за нас, неки вид разоноде – похвалила се Бојана Панић.

Мира Зрнић имала је шта да дода, те допуни Бојанину мисао:

– Све што се ради са вољом и са љубављу је добро. Зато су и наши колачи лијепи и укусни – вели Мира. То је, додају друге жене из исте групе, суштина припреме колача.

Извор:Српскаинфо / М.Пилиповић

Share With:
Open

close button