Обновили школу у родном крају: Акција у Прибељи код Гламоча (ФОТО)

Бивши становници Прибеље код Гламоча, заједно са неколико мјештана који су се након рата вратили у родни крај, почели су обнову сеоске школе. Јесенас су поставили кров а наредне године планирају коначан завршетак радова. Школску зграду са неколико дунума земљишта, од Општине Гламоч откупило је Удружење Прибељаца, одлучно да овај знаменити објекат, изграђен прије Другог свјетског рата, ставе у функцију. До сада су утрошили 30.000 КМ а за преостали дио радова потребно је још 100.000 КМ.

-Школа у Прибељи некада је била пуна ученика, али је рат све разорио. Прибељци из Бањалуке, Градишке, Београда, Новог Сада и других градова договорили су се да обнове школу а њена врата отворе за све који чувају успомену на завичај – казао је за РТВГ Ђуро Субашић, један од иницијатора обнове школе и завичајних окупљања.

Прибељци су, послије постављања крова, организовали сусрет и прославу на којој су прецизирали динамику наредних активности. На школи је сачувана и спомен плоча која свједочи о страдању становника овог села у Другом свјетском рату.

М. Пилиповић

Share With: