Обиљежена 31. годишњица Градишке и Србобранске бригаде (ФОТО) (ВИДЕО)

Поводом 31. годишњице формирања Лаке пјешадијске бригаде Градишка и 19. Пјешадијске бригаде Србобранске,  данас је служен помен и положени вијенци на  Централно спомен-обиљежје погинулим борцима Војске Републике Српске у Градишци.

Градишка бригада формирана је 12. јуна 1992. године, док је Срборанска бригада формирана 26. марта исте године.  Данас су обиљежиле 31. годишњицу оснивања, а њени припадници присјетили се почетака оснивања, ратног пута славних бригада, доприноса у стварању Републике Српске и оно најважније – одали почаст погинулим саборцима.

Командант Градишке бригаде, генерал Бошко Гвозден, подсјетио је да је бригада формирана од тадашње Територијалне одбране, додавањем нових јединица и на почетку је бројала око 1 500 бораца да би у јеку највећих битака за одбрану Републике Срспке  бројала више од 5000 бораца распоређених на готово свим ратиштима. У Лакој пјешадијској бригади Градишкој погинуло је 120 бораца, док је њих 185 рањено.

Велике губитке претрпјела је 19. Пјешадијска бригада Србобранска. 331 погинули борац и 23 у другим бригадама Војске Републике Српске и 1048 рањених, доказ су жестоких борби којима су на јужним границама Републике Српске, свакодневно били изложени.

Командант Првог батаљона 19. Пјешадијске бригаде Србобранске, мајор Горан Ћулум рекао је да је ова бригада формирана у веома сложеним условима, много прије формирања Војске Републике Српске. “Ми смо формирањем бригаде затворили правац која спаја Средњу Босну и Јајце и тако омогућили одбрану Влашића, Купреса, Шипова и Бањалуке“, нагласио је Ћулум.

У одбрани Републике Српске, као припадник 19. Пјешадисјке бригаде Србобранске тешко је рањен и Радан Остојић, предсједник Борачке организације Републике Српске.“ Борци су створили Републику Српску и наша обавеза је да је сачувамо и развијамо за будућа покољења“, рекао је Остојић и нагласио да смо то дужни, прије свега због више од 20 000 гробова и због 42 000 ратних војних инвалида.

Замјеница градоначелника Градишке Драгана Илић, рекла је да је велика част да Градишка и Србобранска бригада заједно обиљежавају датум свог оснивања.“Нама је велика част да заједно положимо вијенце и одамо помен свим погинулим борцима и захвалимо се оним борцима који су били у рату“, истакла је Илићева.

Вијенце и цвијеће на Централно спомен обиљежје положили су чланови  породица погинулих бораца, делегација Града Градишка, делегације поменутих бригада, представници БОРС-а РС, 3. Пјешадисјког Република Српска пука, представници организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата, Народне Скупштине, Вијећа народа, МУП-а РС и представници градских политичких организација.

С.Видовић

Share With:
Open

close button