Top lista

Топ листа за 28.05.2022.год.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Новинар Никола Жунић обиљежава риједак јубилеј: На прагу пет деценија новинарског рада (ФОТО)

Никола Жунић бањалучки новинар поријеклом из Српца, обиљежио је 47 година новинарског стажа. За неколико дана, како је прецизно израчунао, ући ће у 48. годину од првог објављеног текста.

То је, сасвим близу пола вијека, којег ћу, надам се, дочекати у здрављу и новинарској кондицији, рекао је Жунић за Српскаинфо.

Његове новинарске приче, репортаже извјештаје, објавиле су многе ТВ куће, новине и агенције у региону, Европи и свијету. О својим новинарским почецима, Жунић прича са много емоција.

– Било је то прије 47 година, када сам мајци Радојки и оцу Богољубу испунио жељу, завршио Учитељску школу у Бањалуци и као млад учитељ учио ђаке првим словима, потом да воле људе, свој завичај а уз гитару, са њима пјевао дјечије пјесме – присјетио се Жунић свог првобитног занимања.

– Радио сам у школи 17 година и извео исто толико генерација. Истовремено сам фотоапаратом “смена 8” фотографисао ученике, своје мјесто, љепоте природе и села. Волио сам такође да пратим информације на телевизији, радију и маштао, да једног дана постанем новинар телевизије, која је тада емитовала програм у црно-бијелој техници – описује Никола Жунић, прве новинарске изазове којим није одолио.

– У моме родном граду, у то вријеме формиран је Радио Србац гдје сам објавио прве вијести а потом почео писати чланке за новине. Све ово утицало је, да у Београду почнем учити новинарство а успоредо с тим, постао сам дописник тадашње Телевизије Сарајево, из мога родног града Српца. И ако млад новинар, мојим ТВ прилозима били су задовољини у овој редакцији а позитивне оцјене добијао сам на терену, међу суграђанима – каже овај искусни новинар са дугогодишњим стажом у многим редакцијама. У Београду сам купио камеру марке “Красногорск”, наставља Жунић причу о својим новинарским етапама.

– Дужину кадра одређивала је снага опруге коју сам ручно натезао.Том камером скромних могућности, коју чувам као новинарски трофеј, снимао сам репортаже и друге прилоге. Имао сам срећу, да новинарски занат учим од познатих новинара, Милана Зорића, Владимира Колара, Александра Вујисића, Дубравке Кенић … Био сам ангажован и на РТ РС од њеног почетка. У току рата, био сам на првим линијама са српским борцима и слао извјештаје за утицајне медије у Српској и Србији – рекао нам је Никола Жунић, чији новинарски стаж и исксутво су досегли велике размјере.

– И ако сам волио посао учитеља, камере и телевизија су ме узели тако чврсто, те сам и сада активан, снимам, фотографишем и пишем. Радећи посао новинара упознао многе важне особе из политике, спорта, музике, са њима се дружио, успоставио пријатељства. Упознао сам такође много колега и са њима имам добру сарадњу, обострано поштовање, што је веома важно у овом послу. То сматрам великом вриједношћу и новинарском тековином – сматра Жунић, Српчанин са дугогодишњим боравиштем у Бањалуци.

Солидарност и спорт
Кад год ме, било који од колега новинара или сниматеља позвао у помоћ, каже Никола, увијек сам се радо одазивао. Од тема којим сам се бавио, посебно мјесто има спорт а нарочито фудбал. Некада сам био фудбалер у своме крају и већ тада осјетио чаролију лопте и страст игре на терену, као и однос публике те хук пуних трибина.

Аутор: Милан Пилиповић

Share With:
Facebook
YouTube
Instagram