Ниске температуре брину воћаре

Ниске температуре у априлу највише бриге задају воћарима, којима су агрометеоролози упутили упозорење да се наредних дана очекује мраз који може причинити знатну штету у воћњацима брескве, кајсије, раних сорти шљиве и трешње и препоручују пољопривредним произвођачима да 24 часа прије појаве мраза употријебе комбинацију препарата на бази аминокиселина и хормона.

Предсједник Удружења воћара Републике Српске Драгоја Дојчиновић рекао је у изјави за Радио Градишку да воћари немају услова да заштите воћке од ниских температура и мраза.

“Многи нам препоручују да заштитимо воћке, али већина нема чиме да их заштити, јер немају антифрост систем, познати и као орошавање. То је једини начин за заштиту од мраза, али није доступан свима, јер је скуп систем. Немају сви ни воде, а ни услова који су потребни. Антифрост систем је добар и обећава заштиту од већих минуса. У нашој пракси, заштита аминокиселинама и стимулантима није показала добре резултате, исто је скупа.Заштита задимљавањем не служи сврси, јер задимљавање може вршити неко ко има неколико стабала, а ми који имамо по 10, 15 или 20 хектара тешко можемо загријати велике површине”, објашњава Дојчиновић и наглашава да је једино рјешење антифрост систем и да воћари морају вршити притисак на институције да им обезбиједе техничку воду да би могли адекватно урадити заштиту како се ради у модерном воћарству у Европи.

Дојчиновић је указао и на проблем да јабуке са плантажа у Српској чекају у хладњачама јер је након престанка извоза у Русију и пласман на домаће тржиште отежан, с обзиром да су рафови преплављени увозним воћем.

Он истиче да је извоз јабуке у Русију заустављен крајем прошле године након што је та земља донијела уредбу да се субвенционишу што се одразило и на домаће воћаре.

Дојчиновић је нагласио да ће и ове године воћарима један од проблема бити и недостатак радне снаге.

Д. Јанковић

Share With:
Open

close button