Нестабилно вријеме и данас

Пљускови, грмљавина град и јак вјетар очекује се и данас у поподневним и вечерњим сатима. Метеоролог Никола Тодоровић каже да би за разлику од пртетходних  најављено олујно невријеме требало бити слабијег интензитета.

„Биће пљускова, кише, грмљавине али и града. Има доста енергије нестабилности у атмосфери вртложења што даје погодности за развој јачих конгетивних процеса, суперћелијских развоја. Очекује се да ће епицентар бити сјеверни дио Хрватске, Мађарске и код нас постоје услови“ рекао је Тодоровић.

У ово доба године обилне падавине обично нису највећа опасност која пријети већ управо олујни удари ветра и појава крупног града, због веће температурне разлике, односно хладнијег ваздуха који продире у тим топлијим ваздушним масама. Тодоровић каже да су суперћелијски облаци ријетка појава на нашим просторима., а имали смо прилику ових дана често се сусретати са тим појавама, то је нешто најаче што се дешава код нас.

Много фактора утиче на настајање леда у облаку , мали комади леда се спајају и настаје крупан град који је неправилног облика.

Наредних дана очекује се стабилније вријеме , а како се и темературе смањује све је мања вјероватноћа за појаву несдтабилног олујног невремена, истиче метеоролог Никола Тодоровић.

Н.М.

Share With:
Open

close button