Facebook
YouTube
Instagram
Топ листа

ТОП ЛИСТА ЗА 25.3.2023.
Партнери
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Документа

Градишке новине
На сњежној Козари више од хиљаду посјетилаца

Полагањем вијенаца на Меморијалном зиду у оквиру Спомен-комплекса на Мраковици данас је настављена манифестација “Дани зиме на Козари”.

Вијенце су положили изасланик предсједника Републике Српске Александре Мићић, делегације Народне скупштине и Владе Републике Српске, Града Приједора, општина суорганизатора, учесника манифестације те других установа и организација.

“Дани зиме на Козари” окупили су данас у Националном парку “Козара” више од хиљаду посјетилаца.

Градоначелник Приједора Слободан Јавор рекао је да је Козара отворена за посјетиоце током читаве године и нуди богате садржаје за одмор и рекреацију, те да је Град опредијељен да подигне на виши ниво туристичку понуду заједно са Националном парком и Развојном агенцијом “Преда”.

Он је рекао новинарима да се привредно-туристичка манифестација “Дани зиме на Козари” одржава по 16. пут.

“Чињеница је да су се људи, након прекида због короне, ужељели планине, боравка у природи и дружења на овај начин. То говори велики број посјетилаца не само из Приједора, него и околних градова и општина, а ту су и гости из удаљенијих градова и региона”, навео је Јавор.

Директор Националног парка “Козара” Божидар Николетић изјавио је да су овакве манифестације увијек значајне за подстицај развоја туризма и повећање броја посјетилаца.

“Трудимо се да свим посјетиоцима изађемо у сусрет, имамо у плану проширење паркинга и вјерујео да ћемо у томе успјети, јер нам је то највећи проблем”, додао је Николетић.

У гастро-такмичењу учествовале су 24 екипе из 15 општина и градова Републике Српске, Федерације БиХ и Србије. По категоријама надметало се шест екипа средњих школа, 12 екипа извиђача и планинара те шест ловачких удружења.

У спортским такмичењима у дисциплинама на снијегу учествовало је осам екипа, а надметали су се у дисциплинама: трчање у паровима завезаних ногу, обарање чуњева, набацивање обруча, шутирање лопте на гол, рушење пирамида и скок у даљ.

Поред такмичарских котлића и припремљених гулаша и чорби, чланови Ловачког удружења “Љубија” Приједор су током дана за посјетиоце припремили 1.000 порција ловачке чорбе.

Предсједник овог удружења Живко Бабић изјавио је да су са задовољством прихватили понуду организатора да и на овај начин Приједор, као домаћин угости све посјетиоце ове манифестације.

У музичко-забавном програму учествовали су етно-група Удружења жена “Јабука” из Козарске Дубице, мушке и женске пјевачке групе Културно-умјетничког друштва “Уна” из Новог Града, поп-рок група ” Бећари” и ди-џеј Владимир Зорић.

Манифестација је почела јуче скијашким купом у организацији Планинарско-скијашког друштва “Љубијски рудар” на којем су учествовала 52 такмичара и походом 80 планинара сњежним тазама Козаре у организацији Клуба ектремних спортова “Албатрос”.

Покровитељ манифестације је Град Приједор, организатор приједорска Туристичка организација, а саорганизатори Национални парк “Козара” и туристичке организације Републике Српске, града Градишка и општина Козарска Дубица, Нови Град и Костајница.

СРНА

Share With:
Open

close button