Најезда шпанских пужева голаћа: Недаће повртара у околини Градишке (ФОТО)

На подручју Градишке, у повртњацима, нарочито у купусу, регистрована је јача појава црвеног пужа голаћа. Ради се о шпанском голаћу који је најгори наметник од свих врста пужева.

Према мишљењу стручњака, у овим крајевима проширио се увозом поврћа из Шпаније и Португалије.

Тијело им је издужено и уско, обавијено само слузастим плаштом. Различите су боје, сиви, црни, пепељасти, црвени… Јављају се претежно на влажним мјестима. Дан проводе у заклонима, а хране се почетком вечери и ноћу.

– То је невјероватно. Има их стотине, пужу свуда, у башти, по трави, на плочницима. Сакупљам их, уништавам, али не вриједи… Не знам шта учинити. Када се приближи вече, црвени пужеви су свуда – казала нам је Живка Ребић из Врбашке, гдје је најезда црвених, шпанских пужева голаћа.

Узроци масовног ширења голаћа су увођење монокултура, сужење извора хране усљед коришћења хербицида, промјена структуре земљишта, преобилно ђубрење, влажна клима и глобално загријавање.

Активно се креће при температурама од десет до 25 степени Целзијуса.

Дневно овај пуж поједе хране до половине сопствене тежине. Пужеви су преносници различитих биљних патогена, гљива, бактерија и вируса.

Обрада земљишта је је превентивна мјера и ефикасан начин за уништавање јаја и младих голаћа. Јаја се дубљом обрадом се затрпају, а површинском обрадом изложе сунчевој свјетлости која убија јаја и младе голаће.

Стручњаци за заштиту биља препоручују уклањање или заоравање биљних остатака, промјена режима залијевања биљака, умјесто вечерњих ову радњу обављати у јутарњим часовима.

Прихрану треба обављати минералним ђубривима. Насупрот томе, примјена зеленишних ђубрива, компоста и стајњака веома је ризична јер привлачи голаће са околних површина.

Ручно сакупљање шпанског голаћа најекономичнији је метод на мањим површинама.

Начини сузбијања пужева је физичким баријерама при чему се користи пиљевина, креч, камено брашно, пијесак, оштри шљунак, све што скида слуз пужева.

Извор:Српскаинфо / М.Пилиповић

Share With:
Open

close button