Наложене интензивније активности на пољу илегалних миграција

Координацино тијело за праћење кретања илегалних миграната преко територије Републике Српске којег чине представници релевантних институција и организација Републике Српске, данас је на сједници анализирало стање у области илегалних миграција, те заклучили да ће у наредном периоду наставити са реализацијом усвојених закључака Владе Републике Српске и Координационог тијела.

На сједници, којом је предсједавао директор полиције Републике Српске Синиша Кострешевић, закључено је да ће Полиција Републике Српске у складу са потписаним Споразумом са Граничном полицијом БиХ, наставити да пружа помоћ Граничној полицији БиХ у заштити источне границе од уласка илегалних миграната.


Наложене су и интензивније активности на сузбијању, спречавању и откривању кривичних дјела „Kријумчарење лица“, те појачано присуство и рад полицијских службеника на терену, нарочито на мјестима гдје се илегални мигранти најчешће крећу и окупљају.

У првих девет мјесеци ове године, полицијски службеници су на територији
Републике Српске пронашли и евидентирали 709 лица – мигранта који су илегално прешли границу БиХ, што је за 76,5% мање у односу на исти период 2022. године.

Од укупног броја пронађених и контролисаних миграната највећи број их је поријеклом из Авганистана (52,3%) и Марока (12,3%).

Према подручју које покривају полицијске управе, највише миграната је пронађено на територији ПУ Зворник (31,6%), ПУ Бања Лука (15,7%), ПУ Добој (11,1%), ПУ Бијељина (11,1%), ПУ Приједор (8,7%), ПУ Фоча (8,7%), ПУ Градишка (8,6%), ПУ Источно Сарајево (2,6%), ПУ Требиње (1,6%) и ПУ Мркоњић Град (0,3%).

Share With: