Након рекордног октобра извјесно да ће 2023. бити најтоплија у историји

Најновији подаци истраживача показују да је „практично сигурно“ да ће 2023. година, у којој су забиљежени смртоносни топлотни таласи, поплаве и пожари, бити најтоплија икада забиљежена.

Предвиђање је услиједило након „изузетно“ високих октобарских температура, а током овог мјесеца глобалне просјечне температуре ваздуха биле су за 0,4 степени веће од претходног максимума из октобра 2019, према подацима службе ЕУ за климатске промјене „Коперник“, преноси ББЦ.

Октобар је био пети мјесец заредом у коме су забиљежене рекордне температуре.

Јул је био толико топао да је можда био најтоплији мјесец у посљедњих 120.000 година, док је просјечна септембарска температура оборила претходни рекорд за „невјероватних“ 0,5 степени Целзијуса, према подацима Коперника.

Октобар није био тако неуобичајено врућ као септембар, али је ипак оборен рекорд у овом мјесецу са „изузетном“ разликом, наводи се у саопштењу службе ЕУ за климатске промјене.

Извјесно је да ће ова година бити најтоплија икада забиљежена, пошто је мало вјероватно да ће посљедња два мјесеца 2023. преокренути тренд, јер су се високе температуре широм свијета наставиле и у новембру.

Екстремне глобалне температуре ће се вјероватно наставити и 2024. године, сопштили су истраживачи, преноси ББЦ.

РТРС

Share With: