Надлежне службе у Градишци чврсте у намјери да стану у крај нелегалном одлагању отпада (ФОТО, ВИДЕО)

Представници комуналног предузећа „Градска чистоћа“, градске инспекције и комуналне полиције, градског одјељења за стамбене и комуналне послове и Полицијске управе одржали су крајем прошле седмице састанак на коме су разговарали о проблему нелегалног одлагања отпада на подручју Градишке.

Договорено је да све надлежне институције и службе максимално се посвете рјешавању овог проблема, како би се смањио број нелегалних депонија и предузеле мјере према несавјесним појединцима који угрожавају животну средину.

Радници комуналног предузећа „Градска чистоћа“ Градишка недавно су санирали једну од највећих нелегалних депонија која се налази у широј градској зони.

Технички директор овог предузећа Драган Благојевић рекао је да је са ове депоније извезено 30 камиона, или више од 100 тона кабастог отпада, те да је проблем што не постоји видео надзор на локацијама нелегалних депонија па се иста ствар константно понавља.

Начелник Одјељења за стамбене и комуналне послове града Градишка Ведран Кнежевић рекао је да је градски Одсјек за заштиту животне средине већ раније сачинио Акциони план санирања нелегалних депонија, да се континуирано ради на њиховом уклањању, али да се стварни број депоније не може тачно утврдити.

Шеф Одсјеке комуналне полиције града Градишка Тривун Јањетовић истакао је да су казне за починиоце прекршаја било каквог нелегалног одлагања отпадних материјала веома ниске, за физичка лица од 60 до 300 КМ, те да би у том дијелу требало размишљати о измјенама Одлуке о комуналном реду и увећања предвиђених казни.

Замјеник начелника Полицијске управе Градишка Тихомир Ракита рекао је да ће полиција дати свој допринос у активностима спрјечавања и кажњавања несавјесних грађана који нелегалним одлагањем отпада угрожавају животну средину и здравље људи и животиња.

Подсјетио је да су Кривичним закоником Републике Српске за починиоце тешких кривичних дјела против животне средине превиђене и затворске казне од шест мјесеци па и до 10 година.

Ракита је и упозорио на појаву афричке куге свиња, да је у случају угинућа животиња законска обавеза да се обавијесте санитарне службе, те да ће полиција поступити по закону у свим случајевима нелегалног и непрописног одлагања и збрињавања угинулих животиња.

Са састанка који је одржан у Полицијској управи Градишка поручено је да ће надлежне службе истрајати у намјери да ријеше проблем нелегалног одлагања отпада, те је још једном упућен апел свим грађанима да чувају своју животну средину.

М.Малешевић

Share With:
Open

close button