Facebook
YouTube
Instagram
Top lista

Топ листа за 09.07.2022.год.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Награда за дјецу глумце “Прва звездица” и Биљани Чекић

Млада глумица из Републике Српске Биљана Чекић, која је глумила у филму “Дара из Јасеновца”, међу добитницима је награде “Прва звездица”, коју додјељује Фестивал дечијих глумачких остварења у филмовима и телевизијским серијама – ФЕДЕГ.

Први ФЕДЕГ одржан je синоћ у Малом позоришту “Душко Радовић”, а осим Биљане Чекић награђени су и Маша Јовичић /серија “Тате”/, Лена Лазовић /филм “Реална прича”/, Анастасија Ђуровић /серија “Црна свадба”/, Клара Хрвановић /филм “Лето кад сам научила да летим”/ и Васа Вранеш /филм “Викенд с ћалетом”/.

О наградама је одлучивала стручна комисија у саставу професор Фети Даутовић, телевизијски критичар Мери Билић, глумица Соња Дамјановић и новинар Ненад Миленковић, која је препознала таленат шесторо дјеце глумаца која су направила прве глумачке кораке у филмовима и серијама.

Награде овог првог фестивала који награђује дјецу глумце у филмовима и серијама у Србији уручиће глумице које су почеле као дјеца – Мирка Васиљевић и Тијана Кондић, пренијели су београдски медији.

Оснивач ФЕДЕГ-а Ненад Миленковић рекао је тим поводом да су најзначајнији глумци југословенске и српске културне сцене отпочели каријеру као дјеца, од Славка Штимца, Булета Гонцића и Драгана Бјелогрлића, преко Николе Које, Бојане Маљевић, Николе Ђуричка, па до Милоша Биковића и неколицине других.

До сада није постојала манифестација која би афирмисала и подржала дјецу на почетку глумачке каријере.

ФЕДЕГ подржава Министрство културе и информисања Србије и Секретаријат за културу града Београда.

Биљана Чекић из Козарске Дубице, рођена 2007. године, српска је глумица која је постала позната по улози Даре Илић у филму Предрага Гаге Антонијевића “Дара из Јасеновца”, који приказује период из 1942. године, када је послије велике усташко-њемачке офанзиве на Козари у БиХ, локално ставништво послато у концентрационе логоре.

Филм је сниман на основу свједочанстава преживјелих логораша и представља први играни филм на тему усташког логора Јасеновац.

Прабака Биљане Чекић са очеве стране и још деветоро рођака били су затвореници усташког логора Јасеновац. Само је њена прабака преживјела.

“Дара из Јасеновца” је 2020. године ушла у кандидатуру за представника Србије у трци за најпрестижнију филмску награду “Оскар”, као и за награду “Златни глобус”, а Биљана Чекић била је кандидована за најбољу женску улогу.

Share With: