Facebook
YouTube
Instagram
Топ листа

Топ листа за 1.10.2022.год.
Партнери
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Документа

Градишке новине

Мраковица симбол народа Поткозарја

Многи током викенда посјете Национални парк „Козара“. За мање од сат времена из Градишке можете стићи до Мраковице.

Дионица пута од Градишке преко Горњих Подградаца до споменика на Мраковици и Националног парка „Козара“ који припада Приједору дуга је око 40 километара.

Споменик на Мраковици, једном од врхова планине Козаре је импознатан споменик висок 34 метра посвећен борби и страдањима партизана и цивила током битке на Козари у прољеће 1942. године.

Oфанзива на Козару у Другом свjетском рату у којој је око 40.000 непријатељских војника затворило обруч око слободне територије почела је 10. јуна 1942. године. У опкољеном подручју збијег са око 80.000 српских цивила је бранило 3.500 бораца Другог крајишког партизанског одреда. Послије 50 дана тешких борби мјестимично је пробијен обруч и спасено је нешто више од 15.000 цивила. Спаљена су и уништена села, а око 60.000 српских цивила отјерано је у логоре, махом у Јасеновац. Градишка је у Другом свјeтском рату за слободу дала више од 16.500 жртава, од којих око 14.500 цивила и више од 2.000 бораца.

Општи Југословенски конкурс за споменик на Мраковици расписан је 1969. године. Прву награду је освојио вајар Душан Џамоња. Изграђен је на пространој висоравни на самом врху Мраковици, окружен високом и густом црногоричном шумом.

Џамоња је замислио споменик тако да буде састављен од двадесет вертикалних сегмената који чине цилиндричну цјелину. Сваки од сегмената профилисан је дубоким изрезима, односно испупчењима мотива у негативу, који у укупном збиру цјелине имају симболично значење. Док увучени и сјенком прекривени негативи симболизују смрт, позитиви представљају побједу и живот.

Хоризонтално положени блокови, који су постављени око централног споменика, симболизују притисак и агресију непријатеља који суровом снагом настоји, али не успијева уништити живот и побједу који се уздижу ка небу, утјеловљени у вертикалном споменику.

Предсједник СФРЈ Јосип Броз Тито на Мраковици је 10. септембра 1972. године открио споменик палим борцима Козаре.

Изградња споменика на Козари почела је 2. августа 1971. године. У сам споменик и пратеће објекте  уграђено је око 7 500 кубика бетона и 350 тона жељеза.

Share With:
Open

close button