Top lista

Top lista za 17.04.2021.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Мој град: Почеци и развој културно-забавног живота у Градишци

О културно- забавном животу до друге половине XIX вијека нема се шта рећи. На то упућује и запис аустроугарског капетана Миленковића, који је 1856. године посјетио Градишку. Он у свом запису, између осталог, констатује: „Људи се задовољавају у усамљеним животом у породичном кругу, а провод на јавним мјестима и задовољство разонодом су потпуно непознати“.

Оснивањем пјевачких друштава у Градишци крајем XIX и почетком XX вијека почиње организовани музички живот у граду. Све је више појединаца који су знали, као и оних који су учили свирати. То је знатно утицало на оснивање различитих музичких састава, нарочито од стране ђака и студената који су се школовали у другим срединама, а преко љетног распуста борлавили у Градишци.

All-focus

Почела су се оснивати, поред културно- просвјетних друштава, основаних од 1900. до 1904. године, Српског просвјетног и културног друштва Просвјета, хрватског Напретка и муслиманског Гајрета и пјевачка друштва као и други облици културног и забавног живота. Прво српско пјевачко друштво са називом Бранко основао је први учитељ градишке Прве државне основне школе Милош Костић. Затим је основано хрватско пјевачко друштво Посавац, те у оквиру муслиманског друштва Гајрет- Пјевачки збор. Поред ових пјевачких друштава у селима су постојале подружнице Сеоског кола, а било је и свирачких група.

Српско пјевачко друштво Бранко било је мјешовито и доста бројно. Наступало је често на разним манифестацијама, па и гимназијским приредбама у Градишци. Гостовало је и у другим срединама и било је у то вријеме веома познато.

All-focus

Бројно је било и хрватско пјевачко друштво Посавац, које је такође било мјешовито. Иамло је и свој простор. дом. Поред Градишке наступали су и у другим мјестима. Друштво Посавац имало је и Женски тамбурашки оркестар. Постојало је и мушко тамбурашко друштво у коме су свирали тада познати свирачи Алија Мујаџић и Милес Васић.

У Горњим Подградцима између два рата постојало је и Радничко тамбурашко друштво.

Поред наведених пјевачких и тамбурашких друштава постојале су и мање познате музичке дружине у граду и на селу.

Двадесетих година XX вијека, директор Ниже реалне гимназије др Никола Ћорић основао је Мјешовити пјевачки хор којим је и дириговао. Пјевачка друштва и градски хор имали су доста чланова и дали знатан допринос музичком животу не само у Градишци, него и у другим срединама. Друштва су престала са радом када је почео рат 1941. године.

All-focus

Прво организобано школовање музичких талената почело је 1934. године отварањем Музичке школе у оквиру Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“. Школа је радила у просторијама Просвјетиног ђачког дома.

Школа је била подијељена на виолинску и клавирску класу. Први јавни наступ ученика ове школе одржан је у фебруару 1935. године. Била је то тада једина Просвјетина музичка школа у БиХ. Било је покушаја да се овакве школе оснују и у другим мјестима, али је примјер Градишке остао усамљен. Према подацима из 1937. године у њој је било 14 ученица и три ученика, а наставу су изводила два учитеља музике. Школа је радила до 1941. године.

Share With: