Млади информатичар на вратима генијалности: Апликације Кенана Махмутагића (18) имају широку примјену (ФОТО)

Информатичко знање, израда корисних и у пракси примјењљивих апликација те других платформи, издвојили су, Кенана Махмутагића из Дубрава код Градишке, од његових вршњака. У позитивном смислу. Он је ове године завршио Техничку школу те добио неколико угледних признања.

Кенанова апликација Дигитални фармер проглашена је, од стране Мтела, најбољом и већ је постала хит у домаћем аграру.

– Живим у подручју гдје се становништво бави пољопривредом. Схватио сам да постоји потреба за иновативним рјешењима у сврху повећања продуктивности. Ова апликација омогућиће фармерима да прате статистичке податке и квалитет земљишта, параметре у пластеницима, стање биљака, потребама за наводњавањем… – појаснио је Кенан смисао и суштину апликације.

Апликација Дигитални фармер посједује више од 20 функција.

Једна од најзанимљивијих функција је фотографисање биљке камером мобилног телефона, након чега, уз помоћ вјештачке интелигенције, препознаје биљке и штетнике који су их напали.

-Ту је и функција праћења температуре и влажности земљишта уз помоћ сензора. Сензори, смјештени у земљиште, у реалном времену шаљу податке на сервер и на тај начин корисници могу лакше одлучити гдје да посаде различите сорте биљака – каже Кенан.

Након Дигиталног фармера Махмутагић је израдио и иновативни мобилну апликацију ФотоИнсект, едукативног карактера, која уз помоћ вјештачке интелигенције, омогућава корисницима да детектују инсекта, препознају га и понуде више информација о њему.

-То је посебно важно јер свака особа, на примјер у природи, једноставно и брзо може сазнати који инсект је угризао и како даље поступати. Апликација то констатује на основу угриза, без обзира да ли је инсект уочен или није – појаснио је Кенан Махмутагић за Српскаинфо.

Овом апликацијом обухваћени су паукови, корисни инсекти, вртни инсекти, инсекти који уједају, инвазивни инсекти, инсекти у затвореном простору…

На идеју за креацију ове апликације, каже, дошао је, схвативши такву потребу. За сада апликација препознаје педесет инсеката и њихове угризе.

Осим функције скенирања инсеката корисници имају и функцију “моја колекција” гдје могу додати фотографије инсеката које су пронашли, њихов назив, датум проналажења, породицу којој припада и кратак опис.

Градска управа Градишка је Махмутагићу, ове године додијелила Захвалницу, једно од највиших признања локалне заједнице. Уручили су је Зоран Аџић, градоначелник и Миленко Павловић, предсједник Градске скупштине Градишка.

– Ова Захвалница ми много значи и мотивише да напредујем у области информационих технологија, те да тиме доприносим и развоју града, а и едуковању грађана о овој теми, казао је Махмутагић након додјеле градских признања.

Студирање на чекању

Кенан Махмутагић, један од најталентованијих информатичара у Републици Српској и БиХ, казао је за Српскаинфо, да није уписао факултет нити то планира ове године.

-Годину ћу одморити, покушати да зарадим а послије, вјероватно идуће године, видјећу куда ће ме животни путеви одвести – рекао је Махмутагић, скромни младић генијалног ума, који живи у Дубравама, десетак километара од Градишке.

Он у родном селу помаже родитељима у свакодневним пословима, како би заједно обезбиједили довољно за живот. Кенан је повремени сарадник Радио Градишке, на пословима тонске реализације, гдје су га, како каже, старије колеге, веома добро прихватиле.

Извор: Милан Пилиповић / srpskainfo.com

Share With:
Open

close button