Министарство: Редовна уплата средства из области социјалне заштите

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске саопштило је да редовно уплаћује средства за права на новчану помоћ и права на додатак за помоћ и његу другог лица, те права на здравствено осигурање оствареног по основу једног од ова два права, као и права на личну инвалиднину, те упозорава кориснике да им се не пружају тачне информације о разлозима кашњења исплата.

Ове накнаде Министарство здравља и социјалне заштите Српске и Министарство финансија уплаћује у складу са надлежностима које су прописане Законом о социјалној заштити, саопштено је из Министарства здравља Српске.

Из Министарства су подсјетили да, према Закону о социјалној заштити, половину износа средстава за исплату ових права обезбјеђује Влада Републике Српске, док су општине и градови дужни да обезбиједе другу половину и цијели износ исплате корисницима.

– Када је у питању право на личну инвалиднину, укупан износ је обезбијеђен у буџету Републике – наводи се у саопштењу, поводом информација да у појединим локалним заједницама у Српској долази до кашњења у исплати накнада из области социјалне заштите.

Из Министарства су напоменули да средства из Буџета Републике Српске за ова права Влада Републике Српске редовно и без кашњења уплаћује најкасније до 20. у мјесецу за претходни мјесец.

– Подсјећамо, за права из система социјалне заштите, због увећања накнада, издваја се више новца. Само за ову годину за права корисника социјалне заштите, а која се финансирају из Буџета Републике Српске планирано је око 49,2 милиона КМ – наводи се у саопштењу.

Из Министарства су подсјетили и да је дужност свих органа у систему социјалне заштите да о њиховим правима кориснике благовремено и тачно информишу.

Share With:
Open

close button