Facebook
YouTube
Instagram
Топ листа

ТОП ЛИСТА ЗА 25.3.2023.
Партнери
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Документа

Градишке новине
Маја Тошић студент генерације Првог циклуса Пољопривредног факултета

Пољопривредни факултет Универзитета у Бањалуци обиљежава 30 година постојања. Обиљежавање је почело полагањем вијенаца испред бисте првог декана Пољопривредног факултета Петра Дурмана. Након тога организована је и свечана подјела диплома за 47 дипломаца првог и 22 другог циклуса студија.

Маја Тошић са просјеком 9,5 проглашена је студентом генерације Првог циклуса Пољопривредног факултета. Истакла је да је поносна на резултате које је постигла у школовању, те да је уписала мастер студије.

– Желим да останем у Републици Српској и да наставим да радим. Моја породица се бави пољопривредом јер има фарму музних крава у Градишци и зато сам изабрала ово занимање – истакла је Тошићева.

За 30 година колико постоји Пољопривреди факултет, који се уједно развијао са нашом Републиком и постао је један од најбољих факултета у Босни и Херцеговини, рекао је декан овог факултета Златан Ковачевић.

– Направили смо велике резултате у науци и свим осталим сегментима у вези са високим образовањем. Наша сарадња са министарствима, ректоратом и осталим факултетима, Удружењем факултета југоисточне Европе чији смо и ми потписници је велика – истакао је Ковачевић.

Тренутно на Првом циклусу у 2021/22 години активних студената има 285 док је њих 88 на другом циклусу студија. Ресорно министарство дипломиране инжењере пољопривреде подржава у смислу да сваке године обезбјеђује средства за развој и набавку опреме за производне површине и подршку за оне који желе да се врате на село.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић подсјетио да ресорно министарство обезбјеђује подршку за свршене студенте Пољопривредног, Технолошког и Ветеринарског факултета који желе да остану на селу и раде на свом имању за шта је обезбијеђен износ од 40.000 КМ, истичући да је ове године око 20 младих инжењера добило овај новац.

Пољопривредни факултет има значајан прој публикација и научно-истраживачких пројеката а од наредне академске године ће бити модернизован, прије свега студијски програми Првог циклуса

Ректор бањалучког Универзитета Радослав Гајанин рекао је новинарима да је Пољопривредни факултет у Бањалуци на иницијативу ресорног министра и Ректората бањалучког Универзитета кренуо у модернизацију студијских програма.

“Од наредне академске године очекујем модернизоване студијске програме прије свега на првом циклусу и да ће бити знатно већа запосленост дипломираних инжењера пољопривреде у наредном периоду”, истакао је Гајанин.

За неколико дана у Сјеверној Македонији биће одржани састанци на тему будућности Пољопривредних факултета Југоисточне Европе на којем ће учествовати и професори са Пољопривредног факултета у Бањалуци.

РТРС

Share With:
Open

close button