Латиновић-Котур: Заштита обољелих од ријетких болести унапријеђена

У понедјељак ће у Административном центру Владе Републике бити представљен Програм за ријетке болести Републике Српске за период 2022-2024. година.

Програм обухвата активности надлежних институција, здравствених установа и удружења пацијената које је потребно предузети како би заштита обољелих од ријетких болести била унапријеђена.

Помоћник министра здравља Српске Милан Латиновић каже да ријетке болести представљају широк спектар разних болести.

– На 100.000 грађана један оболи од ријетких болести. Јако су захтјевне за бригу и лијечење. Ми смо урадили систематичан приступу када су у питању ове особе и њихове породице. Покренули смо активности и ово је већ други Програм – рекао је Латиновић у нашем Јутарњем програму.

Нагласио је да постоји и конзилијум за ријетке болести.

– Јако је добра сарадња са удружењима која окупљају грађане са ријетким болестима. У УКЦ-у Српске имамо и Центар за ријетке болести, имамо око 800 регистрованих корисника – навео је Латиновић.

Предсједник Савеза за ријетке болести Српске Биљана Котур истакла да су важне и промоција Програма како би се подигла свијест код грађана.

– За пацијенте се доста урадило у претходном периоду. Радимо сви да би се одређене ствари побољшале и одређене ствари су већ унапријеђене – истакла је Котур у нашем Јутарњем програму.

Истакла је да је Српска направила искорак у овој области у односу и на западне земље.

Извор РТРС

Share With:
Open

close button