Top lista

Top lista za 06.06.2020.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

КУД “Коловит” учествовао у пројекту фолклораша широм свијета

Културно умјетничко друштво „Коловит“ Градишка учествовало је у пројекту фолклораша широм свијета под називом „СНАГОМ СРПСКЕ ТРАДИЦИЈЕ, ЗАЈЕДНО!“ који су осмислили КУД ”Батајница” из Србије и СКУД ”Опленац” из Торонта.

Гостујући у емисији „Културни колаж“ Радио Градишке предсједник КУД-а „Коловит“ Мирко Борјановић рекао је да су их контактирали њихови пријатељи из Торонта и  Батајнице и позвали да учествују у њиховом пројекту.

„Они су урадилио аранжман за пјесму „Ово је Србија“ аутора Николе Грбића и настојали су да укључе што већи број друштава са којима сарађују из цијелог свијета. Тако је настао снимак у којем је учествовало 17 земаља, 41 друштво и више од 195 учесника“, рекао је Борјановић.

Борјановић је нагласио да је циљ пројекта да се културно-умјетничка друштва широм свијета у тренутној ситуацији узрокованој вирусом корона уједине и покажу снагу фолклора и фолклораша.

Он је навео да је осим „Коловита“ из Републике Српске у овом пројекту учествовао Ансамбл народних игара и пјесама „Веселин Маслеша“ из Бањалуке.

„Драго нам је и срећни смо што смо имали прилику да будемо дио тако велике приче“, нагласио је Борјановић  и додао да су из „Коловита“ у пројекту учествовале три чланице првог ансамбла и пјевачке групе „Перла“: Јелена Слијепчевић, Жељана  Чекић и Јелена Борковић.

Снимак је емитован 17. маја у 17 часова на Фејсбук и Инстаграм профилима и на званичним веб страницама културно-умјетничких друштава која су учествовала у пројекту.

У пројекту су учествовале: Србија, Република Српска, Америка, Аустралија, Аустрија, Енглеска, Француска, Грчка, Италија, Канада, Кина, Мађарска, Њемачка, Румунија, Словенија, Швајцарска и Шведска.

U prilogu poslušajte pjesmu “Ovo je Srbija”

 

Share With: