Крафт пиво само за истинске пивољупце (ВИДЕО)

Пиво је најстарије и најраспрострањеније алкохолно пиће на свијету. Посљедњих година све популарније је крафт пиво јер занатско пиварство не тежи квантитету већ квалитету. Крафт или занатско пиво карактеришу квалитетни природни састојци, традиционална начела производње и одсуство процеса филтрације и пастеризације.

Драженко Будимир произвођач је крафт пива под називом „Трапистичко пиво“.

„Прво пиво у нашој регији потекло је 1873. године а произвели су га траписти, редовници католичког самостана Марија Звијезда. Ми смо 2008. године у Земљорадничкој задрузи “Ливач” у Александровцу обновили идеју производње пива и данас стварамо четири врсте крафт пива“, рекао је Будимир.

Од првог трапистичког пива сачувана је само фотографија са етикетом. Занимљиво је да се на амбалажи крафт пива које ствара Драженко налази мало модернизована етикета коју су некада користили траписти.

„Ми данас имамо класично пиво, пшенично мутно пиво али и црно.  Класично свијетло пиво је са белгијским нотама, по узору на изворна трапистичка пива“, додао је Будимир.

Производња занатског пива има огроман потенцијал. На нашим просторима постоји могућност производње свих потребних сировина само је неопходно повећати производњу неправедно запостављеног домаћег хмеља.

 Осим на фестивалима пива крафт пива могу се пронаћи и на тржишту, у Градишци их можемо пронаћи у Кући Лијевча и Поткозарја.

Г.Влаинић

Share With:
Open

close button