Ко је крив? Животиње угрожавају животе путника у Српској, сви “перу руке” од одговорности (ФОТО)

Крда дивљих свиња, срне, зечеви, лисице, вукови, шакали, медведи, пси луталице, али и домаће животиње, овце и краве, на путевима Републике Српске сију страх међу возаче и угрожавају безбједност учесника у саобраћају.

Овај проблем је све израженији, чак и на ауто-путевима, гђе су учестале саобраћајне несреће са повредама путника и великом штетом на возилима. Не треба, свакако, занемарити ни страдање дивљачи.

Овај проблем поново је доспио у жижу јавности због двије недавне саобраћајне несреће у Јакуповцима код Лакташа, на аутопуту Бањалука – Градишка, које су изазвала крда дивљих свиња.

Миграција

Ненад Плотан, предсједник Ловачког удружења „Просара“ из Градишке, сматра да је узрок саобраћајних несрећа на ауто-путу оштећена ограда и недовољан број пролаза за дивљач.

– Анализирајући овај проблем дошли смо до закључка да дивљач, на свом природном путу, током миграција, не може пронаћи пролазе на другу страну, осим кроз жицу, и преко цесте. Сматрамо да је недовољан број тунела или надвожњака – казао је Плотан за Српскаинфо.

Он је такође нагласио проблем учесталих судских спорова у вези штета због дивљачи на ауто-путевима и другим саобраћајницама у овом региону.

– Сваки пут, принуђени смо током судских спорова, а по тужбама за штету, доказивати да је то одговорност ЈП „Аутопутеви“ Републике Српске. Истовремено, ово предузеће тражи правни пут да неког другог, најчешће ловачка удружења, означи кривцима. Нас терете за износе које не можемо исплатити. То је велика пријетња опстанку многих ловачких удружења, па тако и ЛУ „Просара“ – упозорава Плотан.

У Ловачком савезу Републике Српске кажу да је ситуација на ауто-путевима, у случају када дивљач узрокује удес а тиме и штету, сасвим јасна.

– Јавно предузеће „Аутопутеви РС“ одговара за штету у случају да неко на ауто-путу удари дивљач, зато што су у овом предузећу дужни да обезбиједе цесту. Ако се животиња провуче или пробије кроз заштитну ограду, одговорни су „Аутопутеви РС“ – сматрају у Ловачком савезу РС.

Звучна сигнализација

У Јавном предузећу “Аутопутеви Републике Српске”, тумачећи најновији случај у Јакуповцима, навели су да је установљено да ограда поред ауто-пута и пратећих објеката није оштећена и да није јасно како су животиње доспјеле на коловоз. Једина таква могућност је у Клашницама, на мјесту спајања магистралног с ауто-путем, наводе у “Аутопутевима”.

Рјешење виде у постављању звучне сигнализације за одвраћање дивљачи од аутопута. Тим поводом иницирали су састанак с представницима ловачких удружења, ради дефинисања миграционих рута.

Не може се занемарити ни неодговорност мјештана оближњих насеља који краду панеле, постављене поред ауто-пута у сврху звучне изолације и физичке препреке. Звучни зид је највише оштећен у Церовљанима, Береку, Јазовцу, Вилусима и Романовцима, на дионици аутопута Градишка – Бањалука.

У Јавном предузећу „Аутопутеви РС“ раније је потврђено за Српскаинфо да се ради о крађи коју су они више пута пријављивали полицији, али лоша пракса није заустављена. Зоран Аџић, начелник Градишке, сматра да се ради о апсолутној неодговорности појединаца, који немају обзира према друштвеној имовини и заједничкој инфраструктури.

– Ово показује да појединим мјештанима из лијевчанских насеља поред ауто-пута Градишка – Бањалука ништа није битније од личне користи. То се мора истражити, а крадљивци ригорозно казнити. Њихова имена треба објелоданити како би јавност сазнала ко то и због чега ради – казао је Аџић.

Наш саговорник наглашава да је несхватљиво девастирати ауто-пут у који су уложени милиони марака.

Проблем домаћих животиња на путевима, што се не може занемарити, такође је веома изражен у лијевчанском и поткозарском крају. То је нарочито изражено у вријеме номађења овчара, али није ријеткост да краве и друге домаће животиње зауставе саобраћај или изазову саобраћајне незгоде на магистралним цестама.

Мањкав Закон о ловству

У Ловачком савезу Републике Српске годинама указују на недоречености Закона о ловству. Постоје многе нејасноће у вези саобраћајних незгода које узрокује дивљач у насељеним мјестима, на магистралним, регионалним, локалним и другим путевима. Због тога ловачка удружења имају велику штету. Очекују да проблем буде разријешен новим рјешењима у Народној скупштини Републике Српске.

Уколико се саобраћајна несрећа, подсјећају ловци, догоди на путу који није обиљежен знаком упозорења “дивљач на путу”, штета пада на терет ловачког удружења, на чијој територији се догодила несрећа.

Међутим, проблем је, како је то објаснио Живојин Лазић, секретар Ловачког савеза РС, што Закон о ловству дефинише да у неловне површине спадају насеља и да за штету коју на тим површинама начини или проузрокује дивљач одговара њихов титулар. У пракси је ситуација другачија, зато што закон није довољно прецизан.

Да би се избјегле бројне нејасноће те различита тумачења, Ловачки савез РС, заједно с републичким Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде, учествује у изради новог Закона о ловству, како  би садашње дилеме биле отклоњене.М

Милан Пилиповић/Српска инфо

Share With:
Open

close button