Top lista

Топ листа за 28.05.2022.год.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Интензивирана сарадња Градишке и дијаспоре (ВИДЕО)

Град Градишка је у протеклих годину дана уложио огромне напоре на успостављању двосмјерне комуникације и јачању везе са свим Градишчанима који живе и раде широм свијета.

Начелник Одјељења за развој и међународне пројекте у Градској управи Града Градишка Данијела Милетић Љољић рекла је да је Градишка  град који, попут других градова из БиХ, има многобројну дијаспору, а ради једноставније и брже комуникације, дијаспора треба да има једна врата на која може покуцати, једно мјесто које ће пружати све релевантне информације.

С тим циљем у Градској управи успостављено је радно мјесто референт за дијаспору чији је основни задатак сарадња са дијаспором. Истакла је да сарадња са дијаспором подразумијева свакодневну комуникацију, стварање добре слике о Градишци што подразумијева да је Градишка отворена за све Градишчане и да им је на услузи.

Милетић Љољић је рекла да је наредном периоду план  интензивирање те сарадње и појаснила да у сарадњи са Министарстсвом за европске интеграције и међународну сарадњу раде на успостављању регистра дијаспоре.

Постоји велики број Градишчана у свијету који су успјешни у разним областима живота и рада и њихова искуства и знања могу се примјенити у Градишци.

Поводом 24.априла Дана Града градоначелник Градишке Зоран Аџић уприличио је пријем за представнике неколико истакнутих удружења грађана која дјелују у дијаспори.  Тим поводом, разговарано је о сарадњи града Градишке са дијаспором  у привредној, културној и спортској сфери, оснивању Канцеларије за дијаспору у оквиру градске управе Градишке и упису грађана у Регистар дијаспоре, као и о другим значајним темама у вези са сарадњом матице и дијаспоре.

 Предсједник Удружења матице, дијаспоре, Срба у региону и пријатеља Србије „Корени“ и Удружења српских привредника Швајцарске је нагласио да су представљени успјешни модели обезбјеђивања услова за улагање дијаспоре у матицу, те да се разговарало о значају конференција и манифестација које окупљају дијаспору и локалне власти у Републици Српској.

Присутним гостима је уприличено представљање привредних потенцијала Градишке, обилазак пословних зона, простора за слободну бесцаринску зону уз мост на граничном прелазу са Хрватском која обезбјеђује проширење привредних капацитета, као и савремене спортске дворане.

С.Видовић

 

Share With:
Facebook
YouTube
Instagram