Иницијатива за хитан састанак са надлежнима због лошег стања електромреже на подручју Градишке

Због веома лошег стања у снабдијевању електричном енергијом на подручју Градишке, одборници градске скупштине усвојили су данас једногласно закључак према коме се упућује иницијатива надлежним републичким институцијама за одржавање хитног састанка са представницима Града Градишка.

Иницијатива, коју  су потписали представници свих странака заступљених у Скупштини града, упућена је предсједнику Владе Републике Српске, министру енергетике и рударства, генералним директорима Електопривреде Републике Српске и Електрокрајине, те директору Дирекције за јавно снабдијевање електричном енергијом.

У иницијативи је наведено, а што су потврдили у дискусијама градоначелник Зоран Аџић и одборници позиције и опозиције, да је нисконапонска мрежа на подручју Градишке изграђена и прије више од 50 година и да је око 60 одсто стубова електричне мреже у дотрајалом стању, те да је састанак потребан због хитног рјешавања овог проблема.

Градоначелник Аџић је рекао да се треба одати признање „Електрокрајини“ због превођења далековода на бетонске стубове, али да тај посао није урађен до краја и није урађена просјека испод далековода.

„Овако имамо случај урушавања дрвећа и пуцање електричних ужади и бетонских стубова. Потрошачи на подручју Градишке очекују од „Електрокрајине“ да представи оквирни план у ком периоду ће извршити комплетну реконструкцију нисконапонске мреже, јер је овакво стање неодрживо. Имамо поједина домаћинства која и осми дан након невремена немају електричне енергије. Дежурне екипе тврде да ће то бити брзо ријешено, али то је само до сљедећег невремена“, закључио је Аџић.

Он је нагласио да постоји и проблем са организацијом у електродистрибуцији који се огледа у чињеници да у Градишци, која има око 25.000 потрошача, нема одговорног лица које издаје било какве сагласности везне за електрификацију, него да се за то грађани и привредници морају обраћати надлежнима у Бањалуци.

Аџић је додао да је већ разговарао са ресорним министром Петром Ђокићем и директорима Електропривреде Републике Српске и Електркрајине, Луком Петровићем и Драганам Чавићем, и да је спреман да веома брзо организује састанак на којем ће разговарати о овим темама.

М.Малешевић

Share With:
Open

close button