Извјесна нова жаришта афричке куге свиња на подручју Градишке

Вирус афричке куге ушао је у фарме лијевчанских свињогојаца. Потврђен је један случај, чека се потврда присуства вируса на још једном имању, гдје се одвија озбиљнија фармерска производња, а потребно је истражити још неколико локација на којима су примијећене промјене здравственог стања свиња.

Све службе, које су укључене у процес сузбијања и спречавања ширења вируса афричке куге свиња, раде даноноћно. „Тешко је у овом моменту прогнозирати како и када ће се болест сузбити“, каже ветеринар Жељко Сладојевић из Градишке, који је са другим ветеринарским стручњацима већ неко вријеме на семберским фармама, а сада, са ширењем болести, и на подручју Градишке.

Сладојевић апелује на произвођаче да се понашају одговорно, да свако угинуће и промјену здравственог стања животиње пријаве надлежној ветеринарској организацији. Појашњава да поједини симптоми, попут: одбијања хране, дрхтања, повишене температуре, „безазлених“ побачаја, пријевременог прашења, крварења и модрица по кожи, могу указивати на сумњу да је свиња заражена вирусом афричке куге.

Сладојевић истиче да је са појавом болести, Градишка постала угрожено подручје и подсјећа да је сваки вид премјештања и транспорта животиња строго забрањен, те апеловао на фармере да се придржавају свих препоручених мјера дезинфекције.

На подручју Градишке до сада су надлежне службе извршиле еутаназију више од 300 свиња, док је у Српској еутаназијом обухваћено око 12 000 животиња.

Током посјете Градишци, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Саво Минић је напоменуо да је исплаћено око 2.166.000 КМ за 126 пољопривредних произвођача код којих је извршена еутаназија свиња.

Сања Т.

Share With:
Open

close button