Facebook
YouTube
Instagram
Топ листа

ТОП ЛИСТА ЗА 3.12.2022.
Партнери
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Документа

Градишке новине

Значај сертификације локалних заједница у Републици Српској: Градишка водећа у стварању услова повољног пословног окружења

Локална управа у Градишци, након стицања серификата о повољном пословном окружењу, прије седам година, начинила је крупан корак у привлачењу инвеститора те остварила битан економски напредак.

Приход је порастао за 150 милиона КМ, вањскотрговинска размјена повећана за 140 милиона а покривеност извоза увозом је у стопостотном проценту. Запослено је 2 200 радника, чиме је ова локална заједница достигла бројку из предратног периода, од 11.000 радника.

Из иностраних фондова, првенствено због повољног пословног окружења, Градишка је добила 60 милиона КМ. Сертификат о повољном пословном окружењу битно утиче на економски и друштвени развој. Ми смо у веома високом проценту, са 96 одсто ускладили смјернице развоја са начелима и принципима дефинисаних сертификатом, рекао је за Српскаинфо Зоран Аџић.

Због тога је у Градишци порасло интересовање за улагањима. У овој јединици локалне самоуправе, обезбиједили су услове за ефикаснији рад и поједноставили процедуре.

– Формирали смо Одјељење за локални економски развој и међународне пројекте и Агенцију за локални развој, ојачали Одјељење за привреду и пољопривреду, иницирали јавно-приватни дијалог, утврдили правилнике о вођењу ових дијалога – наглашава Аџић.

У Градишци су такође формирали Привредни савјет и анкетирали привреднике и грађане. На основу тих иницијатива, каже градишки градоначелник, утврђујемо приједлоге, о њима дискутујемо и прослеђујемо на усвајање и провођење.

– Сертификација има значајну улоги у изградњи смјерница и правила нашег развоја и економског јачања, стварања повољне климе за инвестиције, отварања нових радних мијеста – истиче Зоран Аџић.

Наш саговорник подсјећа на процедуре које су провели, суштину сертификације и њене ефекте у пракси.

– Умањили смо административне таксе и накнаде. Тиме се, сваке године, у корист малих и средњих предузећа, одричемо 300.000 КМ. Ове стандарде стално надограђујемо – појаснио је Аџић искуства ове локалне заједнице рекавши да су реакције веома позитивне, нарочито на такозвано канцеларијско пословање које омогућава добијање локацијских услова за седам дана, грађевинске дозволе у року од пет дана а употребне дозволе најдуже за 15 дана.

Прва регистрација привредне дјелатности у Градишци је бесплатна. Усвојено је више подстицајних мјера за покретање привредних активности путем економских, финасијских и административних олакшица. Отворена је интернетска страница у сврху инвестиција.

Градска управа редовно објављује информације о могућностима инвестирања, локације утврђене просторно-планским документима, податке о радној снази, информације о привредним активностима, плановима улагања.

– Скраћивање административних рокова, убрзавање процедура по захтјевима привредника и грађана, су елементи који су Градишку учинили пожељном и привлачном за све. Резултати су свуда видљиви, поред осталог у привредној зони Нова Топола, гдје ради 12 предузећа, запослено је 1.200 радника – казао нам је Аџић.

Још два предузећа из Словеније и Аустрије купили су земљиште у Новој Тополи, у намјери да овдје изграде привредне капацитете. У тополској Агро зони у току је шест инвестиција, двије из Италије, двије из Аустрије и двије домаће.

– То показује, да сертификација има дубоке трагове, сврху и оправданост. Ми смо препознали предности и настојимо учинити нови корак. Сада се припремамо за градњу слободне економске зоне Лиман, поред новог моста у Чатрњи, на 200 хектара – рекао нам је Аџић.

Наше прилагођавање према захтеву пословног окружења, сматрају у локалној управи, чини нас успјешнијим од многих средина.

На конференцији “Повољно пословно окружење и повећање инвестиција”, одржаној на Јахорини, у оквиру регионалног програма сертификације градова и општина, указано је на добре примјере међу којима се посебно издваја Градишка.

-Процес стратешког планирања, рада са инвеститорима, успостављање пословних зона, промоција града, увезивање привреде и образовног система, чине мултисекторски приступ за који се Град Градишка одлучио. То је препознато и награђено, високом оцјеном од 96,33 – изјавио је Дарко Врховац, шеф Одсјека за планирање развоја, пословне зоне и инвестиције. Конференцију су организовали Привредна комора Републике Српске и Мрежа за повољно пословно окружење Српске.

Програм сертификације
Привредна комора Републике Српске у сарадњи са Националном агенцијом за локални економски развој и Мрежом за повољно пословно окружење, већ седам година проводи програм серитификације јединица локалне самоуправе. Вриједност до сада реализованих програма је пет милиона еура.

Сврха је стварање повољног пословног окружења у југоисточној Европи. Вриједност до сада реализованих програма је пет милиона еура. До сада је сертификовано 12 локалних заједница у Републици Српској а четири су у процесу сертификације.

– Основно је опредјељење локалних заједница за промјенама, за напретком, ка стварању бољих економских услова. На том путу важно је препознати и усвојити нове стандарде, иницијативе, заузети јасан став за будућност, прије свега, стварајући амбијент за инвестиције – каже Драгана Кокот, генерални секретар Привредне коморе Републике Српске.

Суштина је да локална самоуправа, подсјећа Драгана Кокот, кроз услуге, постане једноставнија и ефикаснија. То подразумијева поједностављење процедура те прихватање другачије, повољније праксе службеника у локалној самоуправи, као што је случај у Градишци.

Извор:Српскаинфо / М. Пилиповић

Share With:
Open

close button