Знаменита Шкорића кућа, свједок једног вијека: Забиљежено у Јазовцу код Градишке (ФОТО)

Кућа коју је 1921. године изградио Стеван Шкорић, заједно са супругом Спасенијом, и сада је неоштећена. У њој је одрасло неколико генерација.

Послије Стевана, кућу је наслиједио његов син Пиљо, потом унук Славко и праунук Дарио. У истом дворишту, сада одрастају Стеванови чукунунуци а Даријеви синови Невен и Данко.

-Кућа је и изворном стању, осим мање доградње. У њој је рођено много Шкорића, у свакој генерацији по петоро, у просјеку. Кућа није оштећена у ратовима, олујама, нису је похарале војске, сравнили земљотреси… Свако од нас, из старе куће, носи лијепе успомене. Одавно у њој нико не живи, не станује, али је она споменик за све нас – казао је Дарио Шкорић.

Крајем јула, у овом дворишту окупили су се потомци Стевана Шкорића, и фотографисали испред старе куће. Свако је имао шта рећи, испричати, оживјети успомене.


-Стара кућа је одувијек, колико ја памтим била окречена у бијело. Видјела се из далека, била оријентир за путника, јер се налази сасвим близу сеоског пута, на неколико метара. У њој су живјели мој дјед Пиљо и бака Љуљика, драги и угодни, за све нас, као и за свакога ко наиђе па наврати на част и разговор – присјетила се Гордана Голић, дјевојачки Шкорић, свога дјетињства и одрастања у старој кући.

Ова древна грађевина знаменита је у Јазовцу и околини, зато што је ту, седамдесетих година прошлог вијека снимљен играни филм „Три јаблана“.

Кућа има предулаз, накнадно зидану оставу и двије главне просторије, једна је за дневни боравак а друга соба за спавање, испричао нам је Дарио Шкорић. То је, такозвана риглована кућа, зидана ситном, ручно прављеном циглом.

Претходно је на темељ од камена, подигнута дрвена конструкција за зидове и кров. Стропови су од даске а греде, рогови и друга грађа ручно тесана. На тавану се најчешће сушило месо а служио је и као остава. У нашој кући, додаје Дарио Шкорић, дуго су се гнијездили и голубови које је волио и гајио мој отац Славко.

Шкорићи су познати и по пчеларству и занатству. Пчелар је био Пиљо Шкорић, потом Гордана и Дарио а сада исто интересовање има и најмлађи Невен, основац којем су кошнице и пчеле веома драга занимација.

SrpskaInfo

Милан Пилиповић

Share With:
Open

close button