Због најављених високих температура ватрогасци апелују на опрез у руковању ватром (ВИДЕО)

Према најавама метеоролога пред нама је топлотни талас са веома високим температурама ваздуха. Управо из тог разлога ватрогасци позивају на опрез, нарочито у сеоским подручјима, гдје још увијек постоји пракса паљења стрњишта.

Професионална ватрогасно-спасилачка јединица Градишка дужи низ година упућује апел пољопривредницима што је уродило плодом је биљеже мањи број пожара на отвореном.

„Ова година је добра за ватрогасце јер је било доста кишног периода. Са друге стране пољопривредници примјењују све наше савјете тако да у првих шест мјесеци ове године биљежимо 40 одсто мање интервенција у односу на прошлу годину“ рекао је Горан Стојаковић, старјешина Професионалне ватрогасно-спасилачке јединице Градишка.

Највећи узрочник пожара је људски фактор. Стојаковић је подсјетио пољопривреднике да су дужни имати противпожарни апарат на својим машинама за рад. За оне који не поштују закон предвиђене су казне.

„Казне су од 100 до 1.000КМ, а органи који могу издати казну су комунална полиција, полиција и инспектор за заштиту пожара“, рекао је Стојаковић и  додао да ове године није било пријављених лица која су својом непажњом изазвала пожар.

Ватрогасци апелују на грађане да користе бесплатни број за позив у помоћ 123, како би на вријеме имали информацију од које зависи брзина интервенције. Такође поручују да су технички опремљени да адекватно одговоре сваком задатку.

Г.Влаинић

Share With:
Open

close button