Top lista

Top lista za 06.03.2021.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

За запошљавање 2.200 лица обезбијеђено готово 11 милиона КМ

Управни одбор Завода за запошљавање Републике Српске усвојио је програм запошљавања за ову годину, којим је планирано запошљавање 2.200 лица и за који је обезбијеђено око 10,9 милиона КМ, изјавио је директор Завода Мирослав Вујичић.

Вујичић је, на конференцији за новинаре на Палама, рекао да је средства обезбиједио Завод, заједно са Владом Републике Српске, и то за пет пројеката запошљавања, упркос томе што се ова установа због вируса корона суочила са повећањем корисника новчане накнаде, а самим тим и већим средствима по том основу.

– На данашњој сједници Управног одбора донијели смо одлуку о расписивању јавног позива, тако да ће послодавци широм Републике Српске моћи да аплицирају већ од понедјељка на ова средства – истакао је Вујичић.

Он је појаснио да је први пројекат намијењен запошљавању демобилисаних бораца и дјеце погинулих бораца у отаџбинском рату, али и лица произашлих из рата, док се други пројекат односи на запошљавање приправника и то дјеце погинулих бораца, како са високом, тако и са средњом стручном спремом, те осталих младих људи са завршеним факултетима.

Вујичић је рекао да је Завод највише средстава одвојио за пројекат запошљавања циљних група у привреди, више од пет милиона КМ, с намјером да се кроз овај пројекат запосли више од 1.200 лица.

Према његовим ријечима, ту је и пројекат који се односи на доквалификацију и преквалификацију, али и један, који ће Завод радити заједно са локалним заједницама.

– Први пут ће Завод удружити средства са локалним заједницама. Оне морају испуњавати одређене услове који су дефинисани нашим правилницима – рекао је Вујичић.

Говорећи о лицима која су остала без посла током епидемије вируса корона, Вујичић је рекао да је на евиденцији Завода 6.300 лица, те додао да је у том периоду запослено око 4.500 особа.

Он је изразио наду да ће се кроз ове пројекте успјети амортизовати ова разлика од 1.800 лица.

Share With: