За викенд стиже нови топлотни талас (ФОТО, ВИДЕО)

У Градишци жива на термометру данас и сутра ће достићи и до 36 степени Целзијуса, нешто свјежија јутра очекују се у петак и суботу када ће температура ваздуха износити око 17 степени Целзијуса. Ипак од недјеље нови топлотни талас.

Mетеоролог Душко Мркоњић истиче да се наше подручје тренутно налази под утицајем врло топле ваздушне масе која долази са сјевера Африке. У наредним данима очекују нас за који степен ниже температуре, а од викенда нови топлотни талас.

„У четвртак вече имаћемо ослабљени пролазак хладне фронте која ће у нашим крајевима условити локалне непогоде и пад температуре али за викенд нови топлотни талас који ће се задржати до уторка када се поново очекује промјена времена и пад температура“, рекао је Мркоњић.

Током овог љета у Градишци су забиљежена два тропска дана. Први је био 23. јуна кад је на мјерном мјесту у Новој Тополи измјерено 37 степени Целзијусових, а други је био јуче са 36 степени.

Сува ваздушна маса из Африке од недјеље поново доноси високе максималне дневне температуре које ће износити до 38 степени Целзијусових.

Када је температура ваздуха висока, хидрометеоролошки заводи издају  упозорења. Тако је данас и сутра на снази наранџасто упозорење.

Према препорукама Свјетске метеоролошке организације, треба бити спреман на високу температуру која може довести до здравствених ризика међу угроженим особама, као што су старије и врло младе особе.

– Послушајте и дјелујте у складу са савјетима овлаштених органа – наведено је из Свјетске метеоролошке организације.

Г.Влаинић

Share With:
Open

close button