Facebook
YouTube
Instagram
Топ листа

Топ листа за 10.12.2022.
Партнери
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Документа

Градишке новине

Заједнички рад за добробит оба ентитета и свих народа у БиХ

Новоизабрани српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је да у Предсједништво долази испружене руке, са добрим намјерама, те да жели, у складу са уставним надлежностима, заједнички рад за добробит оба ентитета и свих народа у БиХ, као и осталих грађана, а не на било чију штету.

“Пријеко нам је потребан дијалог о свим отвореним питањима која оптерећују нашу свакодневницу. Како у оквиру Предсједништва и других заједничких институција, тако и са законодавним и извршним органима власти на нивоу Републике Српске и Федерације БиХ и вјерујем да ће, у овим глобално сложеним околностима, свако од нас дати свој допринос тражењу рјешења за постојеће проблеме”, истакла је Цвијановићева.

У обраћању након примопредаје дужности и полагања заклетве, Цвијановићева је рекла да сматра да су сви довољно политички зрели да сами одређују сопствене приоритете, а не да било ко извана намеће рјешења.

“Зато желим да будемо субјекти одлучивања, а не пуки објекти или примаоци интервенција, јер живимо у земљи која подједнако припада свима нама и у којој ми, изабрани од народа, народу и полажемо рачуне за учињено или неучињено. Јер ако хоћемо да нас поштују други, онда за почетак морамо више да поштујемо сами себе”, указала је Цвијановићева.

Она је оцијенила да постоји много ствари о којима постоји неслагање у оквиру БиХ и то није никаква новост.

“Али, мјера нашег успјеха биће управо у томе да пронађемо најмањи заједнички именилац и да наше снаге усмјеримо ка оним циљевима који су подједнако важни за све. Заговорник сам тога да разговарамо о свим значајним питањима, али да се у пракси примарно бавимо заједничким приоритетима, а не оним за шта унапријед знамо да не постоји сагласност у оквиру БиХ”, нагласила је новоизабрани српски члан Предсједништва БиХ.

Према њеном мишљењу, потребно је побољшати међусобне односе и градити мостове сарадње како у оквиру БиХ, тако и са земљама у региону, примарно са Србијом, Хрватском и Црном Гором, са којима БиХ дијели границу, али и са Сјеверном Македонијом, Словенијом и другима у региону, а и шире.

“Важно је да у овим изазовним временима прихватимо сваку развојну шансу која нам се укаже, да заједно са земљама у окружењу учествујемо у свим регионалним иницијативама које могу донијети корист нашој економији и грађанима. Зато ћу се снажно залагати за додатно јачање регионалне сарадње у оквиру Берлинског процеса, али и за пуноправно учешће у иницијативи `Отворени Балкан`. У том смислу, спремна сам да све што је потребно појасним, али и да слушам појашњења других учесника који су о овим питањима надлежни да одлучују, како бисмо постигли усаглашен став”, истакала је Цвијановићева.

Она је навела да једно од стратешких опредјељења јесте и наставак европског пута, а први задатак институција на свим нивоима свакако представља добијање кандидатског статуса за чланство у ЕУ.

“Овај посао није могуће реализовати без тијесне координације различитих нивоа власти и стога сматрам да је неопходно рехабилитовати систем координације који би нам омогућио системско и организовано кретање напријед”, рекла је Цвијановићева.

Извор:СРНА

Share With:
Open

close button