Завршена обука у припреми пројеката за службенике локалних институција из Градишке и Српца (ВИДЕО)

Развојна агенција Републике Српске препознала је потребе јачања капацитета локалних заједница за процес припреме и спровођења развојних пројеката, те кроз организоване обуке настоји да помогне службеницима локалних самоуправа, развојних агенције и других институције да овладају потребним знањима и вјештинама за успјешно кандидовање пројеката према фондовима Европске уније и другим донаторима, изјавио је представник ове агенције Марко Какућа.

Какућа је истакао да су током четвородневне обуке „Инструменти за идентификацију, припрему и провођење развојних пројеката“, која је одржана у Градишци, службеници локалних институције из Градишке и Српца уче кроз практичну израду пројектних приједлога према методологији коју користе донатори из ЕУ, али и већина домаћих институција.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић је истакао да је Развојна агенција Републике Српске у посљедњих шест година пружала значајну подршку локалној развојној агенцији РАГА и Градској управи, што је у великој мјери допринијело да је Градишка успјела да добије значајна донаторска средства за инфраструктурне пројекте те да унапријед има припремљене квалитетне пројекте које кандидује према међународним и домаћим донаторима.

Град Градишка, према Аџићевим ријечима, у овом тренутку има припремљене инфраструктурне пројекте чија укупна вриједност износи око 130 милиона евра и за које очекује да ће добити подршку донатора у наредном периоду.

Развојна агенција Републике Српске до сада је реализовала 35 циклуса обуке коју су успјешно завршила 643 полазника из 55 локалних заједница у Српској.

Чак 38 пројеката, на којима се радило током обука, обезбиједило је суфинансирање средствима у износу већем од 14 милиона КМ.

М.М.

Share With: