Дугорочне прогнозе најављују топлу зиму

Зима на нашим просторима биће топлија, али влажнија са више падавина, рекао је за Радио-телевизију Градишка метеоролог Небојша Куштриновић.

„Дугорочне прогнозе нису популарне. С обзиром да имамо богату климатолошку статистику и користимо материјале Свјетске метеоролошке организације стигла је прогноза за зиму која каже да ће зима бити топлија и богатија падавинама те да ће у вишим предјелима преко 1.500 метара надморске висине као што је Јахорина, Бјелашница па и Влашић бити довољно снијега за зимске спортове“, појаснио је Куштриновић.

Куштриновић је подсјетио да се сматра ако на Свету Петку има јужног вјетра да ће бити блага зима. Исто тако по народној митологији, ако су топли дани од Свете Петке до Митровдана тај период се назива „бабље љето“ и по народном вјеровању то је период да се помогне најстаријима и најболеснијима да и они спремно дочекају зиму.

Куштриновић је додао да након краће промјене времена на Свету Петку и даље остајемо у јужној струји циклона над Атлантиком који у наше крајеве доноси топлу и повремено влажну ваздушну масу што ће ићи на руку пољопривредницима.

„Има доста аграра, биће повољни услови за обраду земљишта, сјетву и ницање пољопривредних култура. Клима нас је прољетос казнила када смо имали изузетно кишно прољеће и није било оплодње код цвјетања због чега је аграр подбацио у ратарству, повртарству, а поготово у воћарству“, навео је Куштриновић.

Он је подсјетио да су климатске промјене на сцени и глобално отопљење, да је емисија штетних гасова у атмосфери створила ефекат стаклене баште, земља се нормално загријава, али не може да се хлади, због чега температура из године у годину расте, али се мијењају и други елементи климе.

„На нама је задатак да се прилагодимо и искористимо све што савремена наука даје. Лијевче је богато, подручје Саве, Врбаса и Бардаче. Постоје начини наводњавања, земља, вода и клима су без обзира на климатске промјене и даље изузетан ресурс Републике Српске“, појаснио је Куштриновић.

Он је нагласио да Лијевче и Поткозарје у метеоролошком смислу имају класичну климу умјерено континенталну.

„То подручје је карактеристично зими када су у антициклону ниже температуре него у другим дијеловима због лакшег прилива хладније ваздушне масе са истока и сјевера континента, нема никаквих преграда из Панонске низије преко Карпата или Алпа, све долази долином Саве до Лијевча поља“, навео је Куштриновић.

Друга карактеристика овог подручја према његовим ријечима је „фенски ефекат“ када преко Динарида стиже влажна и топла ваздушна маса, нема препрека, тек послије Динаре спушта се влажна маса у ниже слојеве атмосфере и добија на енергији па Градишка буде топлија него Приједор за степен или два.

За подручје Градишке, Српца, Добоја, Приједора, Новог Града због водног ресурса карактеристична је појава магле.

С.С.Ц.

Share With: