Facebook
YouTube
Instagram
Топ листа

ТОП ЛИСТА ЗА 1.4.2023.
Партнери
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Документа

Градишке новине
Домаће траварице са медом еликсири здравља

Наш народ одавно зна за љековита својства бројних биљака, а прије више вијека и по штампана је књига о здрављу „Пелагићев народни учитељ“ која има 900 страна о начину народног лијечења духа и тијела.

И данас постоје људи који знају препознати љековите биљке и правити чајеве, тинктуре, етерична уља али и траварице од љековитих биљака.

Небојша Андрић из Петрова на Озрену каже да је ова планина позната по трави иви за коју у народу постоји изрека „Трава ива од мртва прави жива“. Он додаје да је Озрен богат здравим биљем истичући да ће биљке боље и јаче дјеловати кад се удруже у мјешавину.

„Куница, хајдучка трава, мртва коприва и жара су биљке које се налазе у свим мјешавинама, а онда је ту и лист брезе и раставић. Све су то биљке које можемо свакодневно да користимо. Ту су и плодови као што је шипак и смрекова боба“, каже Андрић и додаје да се он на Озрену бави и пчеларством па осим здравих биљака има и здрав мед.

„Правим и траварицу са 11 врста трава, а не бих говорио о рецептури али има ту биљке анђелике и смрекине бобе“, каже Андрић.

Љековитих биљака има и на подручју Градишке и Козаре, а  када се љековито биље дода домаћој ракији са медом добије се прави елексир здравља. Тајни рецепт има пчелар Саша Томић који каже да је његова траварица одлична са стомачне проблеме.

„Наша је траварица са медом па има сладак и горак укус. Тајна је у осам врста трава и клеки, као плоду дрвета. Могу само рећи да су носиоци наше траварице кадуља и пелин“, истиче Томић.

Љековито биље осим што можемо пронаћи у природи можемо гајити и на балкону. Слада Видовић у свом пластенику има разноврсно биље.

„Највише се тражи жалфија, мента, ружмарин, лаванда и све више стевија коју траже дијабетичари  јер ова биљка може замјенити шећер. У посљедње вријеме у градовима, на балконима саде зачинско биље. Рецимо тимјан, оригано, мажуран. О жалфији да не причам, биљка број један за све“, каже Видовићева.

А зашто је добро пити чајеве? Наиме све љековите биљке имају прије свега антиоксидативна својства, односно блокирају слободне радикале који се непрестано стварају у организму из различитих разлога – због лоше исхране, загађености ваздуха, пушења и тако даље. Они спријечавају оштећење ћелија у организму. То је најјача улога антиоксиданаса којих има у чајевима и у намирницама биљног поријекла.

Г.Влаинић

Share With:
Open

close button