Facebook
YouTube
Instagram
Топ листа

ТОП ЛИСТА ЗА 25.3.2023.
Партнери
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Документа

Градишке новине
Две школе, два ентитета, а исте вредности: Просветари из Градишке и Босанске Крупе постали најбоље комшије

Техничка школа из Градишке у Републици Српској и Мешовита средња школа „Сафет Крупић“ из Босанске Крупе у Федерацији БиХ заједнички креирају образовне програме, бирају занимања, усклађују школовање са потребама тржишта рада у својим срединама.

Ове две школе размењују и искуства у подручју практичне наставе, примене савремених метода и технологија, преносе једни другима дугогодишње знања и вештине у више струка и занимања, пише Српскаинфо.

– Могућности за сарадњу препознали смо током заједничких међународних пројеката на усклађивању наставног процеса са европским и светским стандардима – каже Владо Томић, директор Техничке школе из Градишке.

Он је недавно са сарадницима о посетио партнерску школу у Босанској Крупи. Просветари су договорили нове облике сарадње, у којима ће учествовати и ученици.

– Упознали смо се у нашем школском Центру за роботику пре годину дана, исказали интересовање за сарадњу. Прихватили смо предлог Крупљана да, по окончању међународног пројекта, наставимо сарадњу. Она је потребна и нама у Градишки и школи у Босанској Крупи – каже Томић.

Владо Томић и његов колега из Босанске Крупе, директор Мешовите средње школе „Сафет Крупић“ закључили су да заједно могу лакше, ефикасније и са много више успеха конкурисати за развојне пројекте код домаћих и иностраних финансијера.

– Наше школе су једна другој послужиле као пример добре праксе, јер у својим срединама успешно сарађујемо са приватним сектором у привреди. Наши ученици иду у фабрике на практичну обуку, где их послодавци препознају као перспективне раднике и укључују их у свој производни циклус. Тиме остварујемо пуни смисао, оправдање за постојећи концепт школовања – каже Елвир Куленовић.

Професори из две школе су недавно посетили школске кабинете у Босанској Крупи и анализирали резултате у настави. Крупљани имали довољно времена и да гостима из Градишке покажу лепоте свога краја: реку Уну и стару тврђаву окружену са три богомоље: муслиманском, православном и католичком.

Ипак, примарна тема била је школство.

Мешовиту средњу школу у Босанској Крупи похађа 365 ученика, који се припремају за занимању у четири струке: дрвној, машинској, текстилној и шумарској.

– У оквиру машинске струке школујемо машинске техничаре компјутерског пројектовања, програмере ЦНЦ машина, завариваче, инсталатере централног грејања и водо плинске инсталатере – појашњава Куленовић.

Додаје да се у овој школи образују и дрвопрерађивачки техничари, дизајнери и оператери ЦНЦ обраде дрвета, као и програмери и столари.

У текстилној струци школују кројаче, а у шумарској шумарске техничаре. Школа има подршку локалне власти, те Владе, Министарства образовања и Привредне коморе Унско-санског кантона.

Већину ученика по завршетку школовања, чека посао. Већ од трећег или завршног разреда, ученици стичу пословне ангажмане у предузећима те добијају новчану накнаду.

И у Градишки и Босанској Крупи највећа је потражња за ЦНЦ оператерима, заваривачима, програмерима и столарима, али Томић и Куленовић кажу да су готово сва занимања, заступљена у њиховим школама, атрактивна и тражена на тржишту рада.

– То је доказ да смо препознали потребе привреде и наше програме ускладили с тим. Послодавци су јако задовољни младима који заврше нашу школу, што значи да је практична настава квалитетна – кажу Томић и Куленовић.

Истичу да обе школе имају савремене машине, алате, симулаторе, али и искусне предаваче, а то је комбинација која гарантује успех.

– Наша школа поседује модерне радионице, ЦНЦ ласере, глодалице, роботичку руку, кабинете практичне наставе прилагођене европским стандардима. Највише опреме набавили смо кроз међународне пројекте – каже Томић.

У школи у Градишки, уз редовну наставу, проводе и 14 програма преквалификације и оспособљавања одраслих за ЦНЦ програмере, завариваче и оператере.

У томе им велику подршку прућа Америчка организација за међународни развој (УСАИД), која је помогла у набавци опреме и организовању практичне наставе.

А комшије из Босанске Крупе су одлучиле да се угледају на њих.

– Школа у Градишки за нас је пример добре праксе. Пројекат који нас је спојио и зближио смо завршили, али сарадњу нисмо прекинули него обогатили – каже Самир Пајић, близак сарадник директора Куленовића у крупској школи.

Договорено је да, овог пролећа, веће групе ученика Мешовите средње школе из Босанске Крупе посете Градишку, да упознају вршњаке у Техничкој школи и град на Сави. И средњошколци из Градишке ће организовано у Крупу. Тиме ће ова сарадња добити нову димензију, бити обогаћена, приближити две средине које деле заједничке вредности.

Искуства која је Техничка школа из Градишке стекла кроз сарадњу не само са школом у Босанској Крупи, него и са образовним установама у Шкофја Локи у Словенији, Славонском Броду у Хрватској и Тешњу у Федерацији БиХ, сада користе и друге школе у Републици Српској, првенствено Дервенти и Прњавору.

Бесплатан превоз
Обе школе, а поготово она у Босанској Крупи, имају озбиљних проблема са мањком шака. У последњих десетак године број ученика у градићу на Уни је преполовљен.

– Настојимо да стимулишемо ученике из суседних општина у оба ентитета, да се овде школују. Школа организује бесплатан превоз за неколико ученика из Крупе на Уни, мале општине у Републици Српској, који се школују у Босанској Крупи. Бесплатан превоз имају и ученици из 33 километра удаљеног Бужима – каже директор Куленовић.

Вероучитељ у акцији
Зејнил ефендија Латифовић, главни градишки имам и вероучитељ у Техничкој школи Градишка, познат је у својој средини као хуманиста и веома предан градитељ међунационалних односа.

Заједно са директором Владом Томићем и професором Срђаном Ђукановићем, имам је био гост у крупској школи.

Да би на оригиналан исказао подршку сарадњи две школе, имам Зејнил се окушао и на симулатору за заваривање метала.

Лепа Радић
Представници школа из Градишке и Босанске Крупе посетили су место где су Немци у Другом светском рату обесили Лепу Радић, младу партизанку, која је постхумно проглашена за народног хероја Југославије.

Лепа је пореклом из Градишке, где градска управа заједно са установама и грађанским удружењима која носе њено име, настоји вратити на постамент у Босанској Крупи њену бисту, уклоњену у последњем рату. О тој могућности разговарали су и представници две школе из два града, који негују исте, антифашистичке вредности.

(Израду овог текста подржала је Америчка агенција за међународни развој (УСАИД) кроз пројекат ПРО-Будућност. Садржај овог текста не одражава неминовно ставове УСАИД-а или Владе САД)

Извор:Блиц / М.Пилиповић

Share With:
Open

close button