ГрО АЖС Градишка организoвао предавање о превeнцији карцинома дојке и материце (ВИДЕО)

Одбор за здравство Градског одбора Актива жена социјалдемократа Градишка организовао је предавање на тему превенције карцинома дојке, употребе ХПВ вакцине и превенције карцинома грлића материце. О овим темама, у Друштвеном дому у Горњим Подградцима говориле су докторице Душка Вранић и Слађана Тепавац.

Предсједница Градског одбора Актива жена социјалдемократа Градишка Рената Обрадовић Поповић навела је да је предавање организовано поводом мјесеца борбе против карцинома дојке и нагласила да је један од основних циљева Актива брига о здрављу жена и да је ово предавање само једна од активности из те области.

Предсједница Одбора за здравство овог Актива, докторица Душка Вранић рекла је да је карцином дојке један од најчешћих малигних обољења код жена и све чешће се јавља код жена млађе животне доби. „На предавању смо посебну пажњу посветили значају самопрегледа,  као прве и важне мјере превенције“, навела је Вранићева.

Директор Дома здравља Градишка, докторица Слађана Тепавац рекла је да је карцином грлића материце четврти по учесталости јављања и смртности међу женама широм свијета и указала на значај редовних гинеколошких прегледа. Тепавац је истакла да су оваква предавања један вид превенције и да су значајна посебно за жене у руралним подручјима.

На предавању је организовано и мјерење холестерола, шећера у крви и крвног притиска, а заинтересоване жене могле су заказати термин за УЗВ дојке и гинеколошки преглед који ће бити организовани у Дому здравља Градишка 26, 27. и 28. октобра.

С.В.

Share With: