Градишка чврсто уз предсједника и институције Српске (ФОТО)

У Градишци је одржан народни митинг под слоганом „Бранимо Српску“ на којем су највиши званичници Републике Српске поручили да је Република Српска гарант опстанка српског народа на овим просторима.

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић рекла је да ово није први пут да Српска пролази кроз кризу, али да су сви свјесни да одлучно мора да се каже не.

„Много пута смо се окупљали заједно, представници институција са грађанима да покажемо јединство које влада у Републици Српској и сигурна сам да и сада када је поново на сцени атак на институције Републике Српске, превасходно предсједника Српске, али и Народну скупштину ми смо показали своје јединство, заједништво и опредјељеност да чувамо Републику Српску знајући да народ и институције чине управо то јединство и дају снагу самој Републици Српској и опредјељени смо да и ову битку добијемо онако како смо и досада добијали све оне битке којима никога не угрожавамо већ бранимо и чувамо оно што је наше“, изјавила је  Цвијановићева

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић скуп у Градишци назвао је скупштином народа јер су грађани широм Републике Српске устали у одбрану институција и самог опстанка Републике Српске.

„Оно што смо деведесетих година крвљу стварали и направили своју републику неко данас жели да на један волшебан начин укине, разгради. Ако одузмете имовину Републике Српске и де факто и де јуре немате више Српске. Ми морамо да подијелимо те информације са грађанима. Велика захвалност грађанима Српске што разумију ту нашу поруку и који су устали да скупа са представницима који представљају институције на свим нивоима бранимо Републику Српску и будите сигурни да ћемо је одбранити“, навео је Вишковић.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је да се скуповима „Бранимо Српску“ показује „карактер људи чији су очеви пробијали Коридор“.

„Срби су познат народ који не да на своје. Срамота би било да не бранимо имовину Српске, предсједника Републике, срамота за 23.000 гробова, који су нам омогућили да живимо у слободи. Та срамота у Српску неће доћи, она ће остати у канцеларијама ОХР-а, разних Шмитова, које ћемо надживјети“ поручио је Стевандић.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић рекао је да је циљ окупљања подршка институцијама Српске.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић рекао је да вечерас из Градишке шаљемо снажну поруку да сви смо ми Република Српска. „Сви смо председник Републике Српске Милорад Додик. Ово је величанствен скуп окупљања народа. Желимо да пошаљемо поруку, народ је уз Српску, превише је уложено, дато живота за Српску, она је светиња за све нас, наш опстанак на овим просторима. Градишка је бедем Републике Српске и снажно, чврсто стоји уз предсједника Републике Милорада Додика“ рекао је Аџић.

„Настављамо скупове, настављамо одбрану наших институција, настављамо одбрану наших представника легитимних и легално изабраних. Драго нам је да се скуповима одазива много народа као подршка нашим институцијама. Вечерас смо у Градишци, још један од доказа да је народ уз своје изабране представнике и надамо се да ћемо наставити тако“, изјавио је на скупу у Градишци Министар рада и борачко инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић.

Министар трговине и туризма у Влади Српске Денис Шулић рекао је да народ и грађани Републике Српске треба да препознају политике које заступа Милорад Додик које имају за циљ да јачају институције Српске. „Грађани Српске желе да бирају свог предсједника и своју народну скупштину и не желе  да било ко са стране, неки међународни фактор утиче на било какве одлуке политичара који живе у Српској и који доносе одлуке за грађане који су њима дали повјерење“ рекао је Шулић.

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милорад Којић рекао је да Шмит све оно што је нелегитимно и што није радио у складу са прописима сада покушава да легализује.

„Знамо да Шмит није именован од Савјета безбједности УН-а, а сада покушава да све своје сулуде радње  које је радио овдје легализује кроз извјештаје које је поднио Савјету безбједности Уједињених нација. Наравно да то нема никакву правну тежину и снагу. Овдје се сада најбоље показало да Република Српска захваљујући својим партнерима, а ту превенственом мислим на Русију и Кину има прилику да прикаже ко је уствари тај који разара Дејтонску БиХ, да је то Кристијан Шмит, а да су сви његови атаци на руководство Републике Српске и предсједника Српске су лажни и да прави лажни извјештаје тако да смо имали прилику у Савјету безбједности да га демантујемо“, навео је Којић.

Којић је нагласио да скупови шаљу јасну поруку Кристијану Шмиту и свим представницима међународне заједнице да народ стоји иза Републике Српске, да је народ изабрао предсједника Републике Српске, даје подршку предсједнику и руководству Српске да очува оно што је крвљу натопљено још од 1941. до 1945.године и од 1992. до 1995. године.

„Немамо право да издамо Републику Српску и то је порука народа свима онима који желе да отму имовину, својину сваког човјека који је вечерас на скупу у Градишци“, навео је Којић.

Скуп је синоћ одржан и у Приједору, претходни у Добоју. Скупови „Бранимо Српску“ одржани су и у Требињу и Зворнику са којих су грађани поручили да су одлучни у очувању Републике Српске, њених институција и имовине.

 

Share With: