Воденица је свједок историје и чувар традиције: Знаменити Јелићки млин у Крајчиновцу код Градишке годинама окупља мјештане (ФОТО)

Знаменита воденица у Крајчиновцу код Градишке, мјесто је сталних окупљања мјештана. Они овдје припремају Прве сеоске игре наредног викенда.

Миленко Вранић, предсједник КУД „Мирково коло“ из Врбашке, и један од иницијатора обнове воденице на Јазу, каже да ће то бити својеврстан празник за њихово и сусједна села.

На овом јазу, прича Михајло Миливојац, предсједник Удружена грађана „Еко воденица“, који је, са свим кривинама, врбацима и вировима, дугачак седам километара и протиче кроз катастарску општину Врбашка, било је шест воденица. Воденичка правила била су јасна и њих су се сви придржавали. Свако је имао свој ред за мељаву.

Овдје је довољна количина и снага воде која, из акумулације покреће воденичко коло и меље жито.

Сада имамо сачуване двије воденице, које су у функцији. Преостале четири су само у траговима. Зна се гдје су биле, постоји по неки камен, бадањ, удубљење, дио дрвене грађе…

Овдје, поново мељемо брашно, од којег правимо веома укусан и здрав хљеб. Старе навике се враћају овдје, а ми смо показали да је наша воденица преживјела многа искушења и да су је мјештани сачували.

Воденица сада има и туристичку, рекреативну сврху јер се код воденице окупља народ, ту постоји енергија која нас спаја. Овдје се генерације поје здравим врелом живота. Воденица је локомотива свих генерација у Врбашкој. Поред воденице су ливаде, језеро, шума…

Истовремено, боримо се против модернистичког стила него се трудимо да садржајима сачувамо аутентичност и запис овог краја и поднебља у новом времену.

Еко воденица
Регистровали смо Удружење грађана „Еко воденица“ Крајчиновац, наставља Миленко Миливојац, како бисмо организовано бринули о овом споменику наше прошлости којег су нам подарили наши преци.

Изграђена је непосредно након Другог свјетског рата, за потребе Врбашчана и комшија из сусједног села Јелића. Крајчиновац је дио Врбашке, подсјећа Миливојац.

Темељи воденице постављени су педесетих година прошлог вијека, мада нема прецизног записа. У народу је воденица позната као Јелићки млин.

Прије последњег рата, она није мљела, била је запуштена али су мјештани, прије тридесетак година, поново покренули коло. Почела је мељава. У новије вријеме, изградили смо пут, уредили околиш, подстакли комшије да се врате својој воденици.

У тој акцији предњачили су Михајло Миливојац, Милутин Вељић, Илија Грбић, Мирко Бањац, породице Кљајић, Бијељић, Малбашић, Вранић…

 

СрпскаИнфо

Милан Пилиповић

Share With:
Open

close button