Владика Јефрем служио литургију на славу храма у Турјаку и освештaо ново црквено звоно

У Турјаку је данас прослављена слава храма Светог пророка Илије, a свету литургију служио је епископ бањалучки Јефрем, који је и освештано ново звоно турјачког храма које су даровали кумови овогодишње храмовне славе Предраг и Гордана Мирјанић.

Ове године вјерници у Турјаки имали су више разлога за славље. Обиљежено је 140 година од освећења првог храма у овом мјесту под Козаром.

Парох турјачки Далибор Симуновић подсјетио је да је први храма Светог пророка Илије у Турјаку освећен 1883. године, да је тада изграђен за само годину дана и да је служио вјерницима све до Другог свјетског рата, када је бомбардован и запаљен, а додатно је урушен током земљотреса 1969. године.

Изградња новог храма у Турјаку почела тек 1981., а храм је завршен и освештан 1997. године.

Тог периода, у бесједи вјерницима, присјетио се и владика Јефрем, који је навео да је недуго након преузимања епископске дужности посјетио Турјак и са тадашњим парохом Војиславом Јаворцем одлучио да се крене у изградњу новог храма.

Владика Јефрем је нагласио да је Турјак мјесто које је кроз историји много страдало, „страдао је и народ и црква, али су увијек часно обиљежавали своје име и славу“.

Доказ томе је стална обнова храма Светог пророка Илије. Прошле године изграђена је парохијска сала, а ове замијењен кров и уређена унутрашност храма. Планирана је и обнова пода храма и изградња ограде око црквеног комплекса.

М.Малешевић

Share With:
Open

close button