Бесплатни прегледи за жене за превенцију остеопорозе (ФОТО, ВИДЕО)

У  Дому здравља Градишка до петка,   3. новембра  могу се обавити бесплатни, превентивни прегледи за жене у перименопаузи и менопаузи на дензитометру. Овом дијагностичком претрагом врши се мјерење минералне густине костију, те се на основу добијених резултата одређује да ли су жене у ризику, односно да ли имају остеопорозу или остеопенију.

За све суграђанке бесплатни превентивни прегледи обављају се у времену од 8 до 14 часова без наручивања, у гинеколошкој амбуланти, Дома здравља Градишка. Примариус доктор  Драженка Јандрић каже да се скрининг остеопорозе ради на ултразвучном дензитометру петне кости, те да је ова метода једноставна.

Циљ овог бесплатног прегледа је обухватити што већи број жена у краћем временском периоду. Важност превенције препозната је у Градишци те се у току два дана на преглед одазвао велики број жена.

Остепороза се најчешће јавља код жена, након 45 година старостиа, а поред тога у факторе ризика спадају и недовољан унос витамина Д, калцијума, пушење, употреба алкохола, низак ниво физичке активности.

Из гинеколошке амбуланте позивају суграђанке да дођу на бесплатне превентивне прегледе за утврђивање минералне густине кости и процјену ризика од остеопорозе, који се у овој установи обављају до петка 3. новембра.

Н.М.

Share With: