Аџић: Циљ да до јесење сјетве пољопривредници уђу у посјед додијељеног земљишта

Након завршене процедуре јавног позива за додјелу пољопривредног земљишта у закуп, Градска управа Градишка објавила је коначну ранг листу одобрених површина које ће бити додијељене градишким пољопривредницима.

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске уступило је Граду Градишка око 4.200 хектара пољопривредног земљишта, а након завршеног јавног позива право закупа добило је око 260 пољопривредних произвођача, од 330 колико их се пријавило.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић изјавио је да је након више година и неуспјелих покушаја коначно завршен поступак додијеле земљишта у закуп, те да су током конкурсне процедуре поштовани сви правилници које је прописало ресорно министарство.

Појаснио је да су пољопривредници имали право да конкуришу за додјелу до 30 хектара земљишта,  које ће им користити за даљу пољопривредну производњу, односно исхрану стоке на својим газдинствима.

„Сада слиједи потписивање уговора у којима ће бити наведено да ће земљиште бити одузето оним пољопривредницима који га не користе или дају неком другом у закуп, а као гаранцију плаћања закупа корисници ће морати да потпишу личне мјенице. У уговору ће бити такође наведено да корисници морају да одржавају приступне путеве и одводне канале“, појаснио је Аџић.

Он је додао да је циљ да до јесење сјетве сви пољопривредници који су добили земљиште у закуп буду уведени у посјед и на вријеме започну сјетву.

Аџић је навео да су након објављивања прелиминарне ранг листе, у жалбеном поступку обрађене све жалбе и позитивно одговорено на све које су биле оправдане.

Према његовима ријечима, сви који нису добили пољопривредно земљиште или тражене површине моћи ће да конкуришу у другом јавном позиву за додјелу преосталог земљишта које није након првог позива додијељено у закуп.

„Ријеч је о површини око 450 хектара пољопривредног земљишта за које није било заинтересованих закупаца или је зарасло и треба да се приведе намјени“, додао је Аџић.

Градоначелник Аџић је додао да се током јавног позива водило рачуна и о томе да земљиште добију млади пољопривредници и она газдинства гдје постоје и до четири генерације које се баве пољопривредном производњом.

М.Малешевић

Share With:
Open

close button