Аџић и Лалић са пољопривредницима о закупу земљишта (ВИДЕО)

Градоначелник Градишке Зоран Аџић и помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саша Лалић одржали су данас састанак са градишким пољопривредницима који су незадовољни начином расподјеле пољопривредног земљишта у закуп.

Прије нешто више од мјесец дана Градска управа Градишка je завршила поступак додјеле око 4.000 хектара пољопривредног земљишта у закуп, које је локалној заједницу на располагање додијелило Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

На јавни позив пријавио се  351 пољопривредника, од којих је 259 остварило право на закуп у складу са правилником .

Аџић је рекао да је  већина пољопривредника била задовољна расподјелом, те да је намјера да се кроз други јавни позив  обезбиједе додатне површине земљишта.

„Након првог јавнoг позива остало је још нерасподјељено 368 хектара, а од ресорног Министарства смо добили још додатних 200 хектара земљишта“, навео је Аџић.

Пољопривредник из Рогоља Саво Васиљевић истако је да ни наведене површине нису довољне да за потребе пољопривредника који сматрају да земљиште није праведно расподијељено, да теже да се добију још земље која је намијењена за додјелу путем концесије, те да су ангажовали и адвоката који ће их заступати у даљим преговорима.

Помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саша Лалић навео је да је на подручју Градишке за закуп намијењено око 4.000, а за додјелу на концесију нешто више од хиљаду хектара земљишта.

„Надам се да ћемо успјети постићи компромис како би заинтересовани пољопривредници добили довољне површине земљишта за наставак своје производње“, додао је Лалић.

Лалић је закључио да је Градишка локална заједница која је можда и највише урадила у поступку додјеле земљишта у закуп, те да кроз даље разговоре треба пронаћи начин да се и овај актуелни проблем ријеши.

М.М.

Share With: